Illustrationen visar en radioblixt från en neutronstjärna som fångas upp av ett observatorium. Foto: Danielle Futselaar

Neutronstjärnor kan ligga bakom mystiska radiovågor

Uppdaterad
Publicerad

Då och då når så kallade radioblixtar jorden. Länge har det varit ett mysterium varifrån de här radioblixtarna kommer. Nu misstänker astronomer att det är avlägsna neutronstjärnor som är de skyldiga.

En radioblixt är en kort, men mycket intensiv puls av radiovågor från rymden. Astronomer har länge varit fascinerade av radioblixtar som kommer från en dvärggalax som ligger tre miljarder ljusår bort. Därifrån skickas radiovågor ut med vissa mellanrum.

Nu har en grupp forskare i en ny studie undersökt radioblixtarna på en mycket högre frekvens än man tidigare gjort. De upptäckte då att formen och egenskaperna hos radioblixtarna liknar radiostrålningen från energirika neutronstjärnor som finns i vår galax. Därför tror forskarna att källan kan vara en neutronstjärna.  

 – Om vi lyckas observera fler radioblixtar från samma källa och ser att de återkommer med en specifik periodicitet kommer vi troligtvis kunna dra slutsatsen att de verkligen kommer från en neutronstjärna, säger astronomen Jason Hessels, forskare vid ASTRON Nederländernas institut för radioastronomi och en av forskarna bakom studien. 

Ovanlig miljö 

Formen och egenskaperna hos radioblixtarna tyder också på att de skapats i en miljö av varm joniserad gas och ett starkt magnetiskt fält. 

– Sådana förhållanden är ovanliga och har hittills bara observerats i närheten av enorma svarta hål. Vår hypotes är därför att källan är en neutronstjärna som befinner sig i närheten av ett enormt svart hål eller inuti en nebulosa, säger Jason Hessels. 

Kartlägga universum

Radioblixtar studeras av framför allt två skäl. Det ena är att grundläggande förstå dem, alltså hur, var och varför de uppstår. Det andra är att de kan hjälpa oss upptäcka materia som finns mellan olika galaxer och alltså visa oss mer av hur universum ser ut.  

– Någonting som är väldigt spännande är att radioblixtarna påverkas av det som de passerar innan de når oss. När vi studerar dem kan vi därför titta på hur de påverkats och lista ut vad för materia som finns mellan oss och källan till radioblixtarna, säger Jason Hessels.  

Stort mysterium

Michael Lindqvist är astronom på Onsala rymdobservatorium. Han tycker att radioblixtar är intressanta och att forskarna kommer med ytterligare ett bidrag till förståelsen av dem. 

– Studien ger oss ytterligare ett bidrag till förståelsen av radioblixtar som förmodligen är ett av universums största mysterium. Radioblixtar är inte bara intressanta i sig själva utan kan förse forskare med data som ger information om universums storskaliga struktur, säger han. 

Forskarnas resultat publiceras i tidskriften Nature.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.