”Inte framför barnen” är något som många kanske sagt som förälder. Det handlar om en föreställning om att man inte ska visa konflikter och starka känslor öppet inför barnen, som ilska och sorg till exempel.
Men att knyta handen i fickan kan vara osunt för barn. Istället är det viktigt att uttrycka sina känslor på ett hälsosamt sätt, enligt en ny studie publicerad i tidskriften Emotion.
Deltog i en stressig uppgift
Studien bestod av 109 föräldrar och deras barn som var mellan 7 och 11 år i San Fransisco. Forskare från Washington State University gav föräldrarna en uppgift som skapade mycket stress – de skulle tala offentligt samtidigt som de fick negativ feedback från publiken.
Efteråt skulle föräldrarna göra en krävande uppgift tillsammans med sina barn. Några fick i uppdrag att trycka ned sina känslor, medan andra skulle agera naturligt.
Barnen fick instruktioner på papper om hur legot skulle byggas. Men barnen fick inte röra byggklossarna. Föräldrarna däremot skulle montera legot, men de fick däremot inte titta på instruktionerna. Detta tvingade barn och föräldrar att samarbeta för att klara av uppgiften.
Stressnivåerna mättes
Forskarna kollade igenom 109 videofilmer på interaktionen mellan föräldrar och barn. De mätte även hjärtrytm och stressnivåer via sensorer som fästes på både föräldrar och barn.
– Det var intressant att se att när föräldrar tryckte ned sina känslor samtidigt som de interagerade med barnen så minskade, inte bara föräldrarnas positiva humör, mottaglighet och värme, utan även barnens, säger Sara Waters, psykologiforskare som ligger bakom studien.
Sara Waters berättar att det är nästan som att föräldrarna överförde känslorna.
– Om barn känner att något negativt har hänt och föräldrarna beter sig normalt och inte adresserar problemet så blir det förvirrande för barnen. Två motstridiga signaler skickas ut, säger hon.
Skillnad mellan könen
Ytterligare en upptäckt som gjordes var att det var skillnad mellan mammors och pappors undertryckta känslor. Barn som interagerade med mammor som tryckte ned sina känslor visade mindre värme gentemot dem, medan barn inte visade mindre värme gentemot pappor som tryckte ned sina känslor.
– Det finns så lite forskning kring barnutveckling med fokus på pappor så det är svårt att veta exakt varför dessa skillnader mellan mammor och pappor finns. Det är väldigt svårt att få pappor att delta i forskningsprojekt, säger Sara Waters.
Sara Waters berättar att föräldrarna är förebilder när det gäller hur känslor ska uttryckas och hur man hanterar starka känslor. När föräldrar gömmer sina känslor lär de barnen att känslor inte är okej att känna och utrycka.
”Hantera känslor konstruktivt”
Sara Waters ger ett exempel på hur det kan låta ifall ilskan skulle bubbla upp i trafiksituation.
– ”Åh, jag är så arg på bilen som svängde framför mig, jag vill bara skrika. Nu måste jag bara påminna mig själv att vi är säkra och jag kan ta några djupa andetag för att lugna ned mig.”
Hon förtydligar att det inte betyder att man ska bråka inför barnen hela tiden eller att berätta om alla problem som finns.
– Istället handlar det om att genom att hantera känslor konstruktivt så hjälper du ditt barn att vara motståndskraftig till upprörande händelser som de kommer möta i livet genom att se dig som förälder vara motståndskraftig.
Viktiga resultat
Karin Brocki, docent i psykologi vid Uppsala universitet anser att det är en metodologiskt robust studie och att resultaten är viktiga. Att trycka undan negativa känslor under lång tid kan bidra till utveckling av problem som ångest och depression berättar hon.
Hon tycker att föräldrar ska visa barnen att negativa känslor kan vara hanterbara genom att agera som förebilder.
– Barn gör ju inte som du säger utan som du gör, även när det gäller utveckling av känslouttryck.