En ny forskningsstudie publicerad i Nature har undersökt hur människor agerar vid problemlösning.
Drygt 1000 personer deltog i olika test där de skulle lösa problem med bland annat geometriska figurer och lego. I testen la deltagarna hellre till element, trots att lösningen ofta var lättare om något element hade tagits bort.
– När människor löser problem tänker de ofta “vad kan jag lägga till för att göra det bättre” och inte “vad kan jag ta bort”, säger Gabrielle Adams, professor i psykologi vid University of Virginia och en av forskarna bakom studien.
Vi komplicerar i onödan
Människans sätt att lösa problem verkar vara att göra problemet ännu mer komplicerat.
– Vi har historiskt sett alltid behövt påminnelser för att komma ihåg att vi kan ta bort. Det tyder på att våra hjärnor helt enkelt inte tänker på det, säger Leidy Klotz, som forskar inom teknik– och beteendevetenskap vid University of Virginia. Han har också har varit med och gjort studien.
Deltagarna i studien fick under ett av testen välja att lägga till eller radera rutor på ett rutnät för att göra ett mönster symmetriskt. I ett annat test fick deltagarna välja hur många aktiviteter som skulle göras under en resa för en lyckad resplan. Där fick de också ta bort eller lägga till.
Kan förklara överbelastade veckoscheman
I alla experiment valde majoriteten av deltagarna att addera ytterligare komponenter. Människans instinkt verkar bortse från möjligheten att ta bort, vilket exempelvis kan förklara varför vi bokar upp oss på saker trots att vi inte har tid.
– Det är när vi förbiser möjligheten att ta bort som vi får överbelastade veckoscheman och blir stressade. Försöker vi istället minimera kan vi göra våra liv mer givande, säger Gabrielle Adams.
Komplicerar du saker i onödan? Spela klippet och se hur du hade agerat i två av testen från forskningsstudien.