Vetenskapens värld: Träd kan rädda klimatet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Plantera en biljon träd!” Det var budskapet Thomas Crowther spred för några år sedan för att rädda klimatet. Spela videon och se varför det budskapet höll på att kosta honom hans karriär. Foto: Vetenskapens värld/SVT

Ny modell visar: Så mycket mer klimatnytta kan världens skogar göra

Publicerad

Nästan en tredjedel av allt kol som människan släppt ut sedan den industriella revolutionen skulle kunna bindas om existerande skog återställdes till full hälsa och förlorad skog återplanterades. Det visar ny forskning.

En forskningsgrupp ledd av ekologen Thomas Crowther har kartlagt hur mycket koldioxid som skulle kunna bindas i världens skogar om de tilläts växa utan mänsklig påverkan. Beräkningarna visar att skyddet av de gamla naturskogarna är ännu mer effektfullt för klimatet än att plantera nya träd.

Med hjälp av både återbeskogning av avverkade ytor och att låta redan existerande skog få bli gammal skulle världen kunna lagra ytterligare 226 gigaton kol, enligt deras forskning. Det är nästan en tredjedel av allt kol som människan släppt ut sedan den industriella revolutionen.

– Det är en jättespännande möjlighet att åstadkomma massiv koldioxiduppfångning bara genom att skydda de ekosystem som vi har, säger Thomas Crowther.

”Går inte att åstadkomma med massplanteringar”

Anledningen till att gammal skog lagrar mer kol än den nyplanterade är bland annat att lagringen inte bara sker i träden, utan också i svamp, jord och mikroorganismer till exempel. Crowthers team visar att världens skogar i genomsnitt bara har nått 30 procent av sin fulla mognad på grund av mänsklig påverkan.

– Det går inte att åstadkomma detta med hjälp av massplanteringar, eftersom kraften i naturen finns det komplexa, säger Thomas Crowther.

Se hela Vetenskapens värld: Träd kan rädda klimatet på SVT Play eller i SVT2 på måndag den 2 september klockan 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.