Se hur forskarna förbättrar molns reflektionskraft i hopp om att kunna sänka jordens temperatur. Foto: Vetenskapens värld

”Nya moln ska sänka jordens temperatur”

Uppdaterad
Publicerad

Forskare letar efter nya sätt att bromsa den globala uppvärmningen. Moln som reflekterar mer solljus är ett omdiskuterat sätt som undersöks.

Så kallad geoengineering är en kontroversiell metod för att manipulera klimatet och kompensera för den globala uppvärmningen till följd växthusgaser som vi har släppt ut. Ett sätt är att skapa moln på konstgjord väg.

– Moln spelar en enorm roll för att kontrollera klimatet eftersom molnen reflekterar bort solljus från planeten, speciellt över haven. Där går solljus från att träffa en mörk ytan där solljuset absorberas, till att träffa de ljusa molnen där solstrålarna reflekteras tillbaka ut i rymden, säger Sarah Doherty, klimatforskare. 

Klimat

Skapar tunna saltpartiklar

Forskarna vill veta ifall saltpartiklar kan förstärka molnens reflektionskraft och täcka tillräckligt stor del av havet för att temperaturen ska sjunka. 

– Det du behöver är som en snöblåsare, men partiklarna vi vill skapa är en tusendels så tjock som ett mänskligt hår. 

Ett spraymunstycke för saltvattenpartiklar är under utveckling i USA. Där utreds vilken storlek och hastighet som är optimal för partiklarnas spridning. 

– Därefter flyttar vi ut och testar i verkliga omständigheter, berättar Sarah Doherty. 

Risk för bieffekter

I Australien är forskning ute på fältet redan igång. Där undersöks ifall förstärkta moln kan kyla vattnet kring Stora barriärrevet. Vissa forskare tror att en global spridning av molnen kan sänka jordens temperatur. Men det finns risk för bieffekter, som rubbningar i ekosystem och regnmönster. 

– Det kommer nog att ta 15 till 20 år för att göra all forskning för att förstå vilken effekt vi kan få genom moln och vilka bieffekter det kan tänkas finnas, säger Sarah Doherty. 

Mer om hur forskarna jobbar för att ändra klimatet i måndagens Vetenskapens Värld ”Teknikerna som vill hacka klimatet”, kl 20.00 på SVT2 eller på SVT play redan nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet