Beskedet kommer bara några veckor efter att Läkemedelsverket avslog ansökningar från Stockholm och Skåne, som vill skriva ut naloxon i beroendevården.
Dels ska myndigheterna nu se över om det på något vis går att få fram naloxon till konsument med nuvarande regelverk, till exempel genom en begränsad licensförskrivning, dels ska man jobba fram en mer långsiktig lösning, där ny lagstiftning kan komma att bli aktuell.
När utredningen ska vara klar är i dagsläget oklart. Likaså när en ny lagstiftning kan vara på plats.
– Men min ambition är att vi så snabbt som möjligt ska hitta ett sätt att göra det möjligt att använda läkemedel som Naloxon som kan förhindra dödsfall hos missbrukare också i Sverige, säger Gabriel Wikström.
”Handlar om liv och död”
Läkaren och vice ordföranden i Centerpartiet, Anders W Jonsson, krävde efter Läkemedelsverkets avslag en blixtsnabb lagändring för att fler skulle få tillgång till naloxon.
Han är nöjd med dagens besked från folkhälsoministern.
– Jag är tacksam över att jag fått socialutskottet med mig i att sätta press på regeringen att så snabbt det någonsin går se till att vi för tillgång till naloxon även i den svenska beroendevården, säger han till SVT Nyheter.
– Det här handlar om liv och död för några av de människor som befinner sig längst ner på samhällsstegen. Vi får aldrig glömma att den människa som dör den här veckan på grund av en överdos, där naloxon hade kunnat varit räddningen, också är någons son eller dotter.
Finns stöd för ny lag
Nässprayen naloxon häver överdoser och kan rädda livet på den som tagit för mycket heroin och andra opioider, som fentanyl och smärtstillande morfinliknande läkemedel – den typ av droger som skördar flest offer i Sverige.
I riksdagens socialutskott råder det bred enighet i frågan som innehar något utav en unik position i den svenska narkotikapolitiska debatten, då det är en av få frågor där svurna fiender är helt överens.
I december skrev till exempel en rad företrädare för brukare, beroendevård, forskarvärlden, nykterhetsrörelsen och polisen ett gemensamt upprop för att få folkhälsominister Gabriel Wikström att prioritera frågan.
Kan rädda liv
Varje år dör cirka 800 människor och 70 procent av de som dör har någon typ av opioid i kroppen och skulle teoretiskt sett kunna räddas om någon i närheten haft tillgång till naloxon.
I Sverige finns medicinen i dag bara hos ambulanspersonal och i akutsjukvården.