Så klarar sig höstens tjuvstartande vårblommor

Uppdaterad
Publicerad

Man har nästan kunnat tro att det varit vår under den här ovanligt varma hösten. Vårblommor som vitsippor ute i backarna står, och folk har till och med kunnat plocka smultron i sina trädgårdar.

Blommorna som har lurats att dyka upp i fel årstid har reagerat på att temperaturen, solmängden och längden på dygnen har varit väldigt lika de förhållanden som råder på våren. Vissa blommor har helt enkelt inte kunna hålla sig.

Men hur klarar sig då de tjuvstartande blommorna?

– De enstaka blommor som har kört igång och börjat växa nu under hösten dödas av frosten. Vattnet i växterna fryser, cellerna sprängs sönder och blommorna dör helt enkelt, säger Kjell Bolmgren, forskare i växtekologi.

Men för de flesta växter så gör det inte så mycket om några av blommorna offras under hösten. De har tillräckligt i reserv inför våren ändå.

– Tar man vitsippor som exempel så kan varje individ bestå av ett rotsystem på ungefär en kvadratmeter som kan ge flera hundra blommor. Så om en av dem sticker upp nu på hösten och dör så är inte det hela världen, säger Bolmgren.

Nils Pejryd

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.