Nascalinjerna, även kallade geoglyfer, kallas de runt 50 000 konstverk som är inristade i marken i Nazscaöknen. De skapades av Nascafolket och har väckt mycket debatt, både bland forskare och andra.
Vissa forskare menar att de hade en religiös innebörd.
– Geoglyferna var ett rituellt landskap i deras religiösa ceremonier. Människorna samlades i öknen för att be gudarna om vatten och om goda skördar, säger arkeologen Markus Reindel.
Hittat taggostron
Den slutsatsen har arkeologer dragit efter att man bland annat har hittat ett taggostron. Taggostronet är en symbol för vatten och fruktbarhet och har troligen hämtats dit som en offergåva trots ett avstånd på flera hundra mil.
– Ostronet är direkta arkeologiska bevis. Geoglyferna hade en religiös innebörd som uttryckes i ritualer som innebar dyrkande av vattnet och fruktbarheten, säger arkeologen Johnny Isla i ”Vetenskapens värld – Nascalinjerna”.
I december 2022 rapporterade flera medier att peruanska och japanska forskare tillsammans upptäckt över 150 nya figurer. Geoglyferna föreställde bland annat människor och djur som katter, ormar, späckhuggare, fåglar, lamor och alpackor.
Se ”Vetenskapens värld – Nascalinjerna” när du vill på SVT Play eller den 10/4 klockan 20 i SVT2.