Amerikanska rymdforskningsinstitutet Nasas projekt Chapea utforskar hur det är att leva ett år på Mars. De har byggt upp en simulation av ett Mars-habitat, det vill säga den miljö en astronaut skulle möta på planeten. Suzanne Bell, forskare på projektet, beskriver det som en förstudie i att förbereda framtida resor till Mars.
– Vi har försökt skapa de förhållanden som vi förväntar oss på Mars. Så som mat, vatten och aktiviteter, exempelvis simulerade rymdpromenader.
Projektet består av tre uppdrag som simulerar årslånga vistelser på Mars yta. Det första uppdraget är avslutat och nu pågår intervjuer för nästa grupp.
– Deltagarna har en bakgrund som liknar astronauters. De är forskare och har en kondition som vi förväntar oss av astronauter, säger Suzanne Bell i SVT:s serie Din guide till jordens undergång.
Nasa planerar resa till Mars
Det första uppdraget avslutades i juli, efter att fyra deltagare hade bott i isolerade i Mars-habitatet i 378 dagar.
– Deltagarna har på sig rymddräkter, samlar in stenar och utför geologiska experiment. De har även odlat växter, säger Suzanne Bell.
Under projektets gång samlar Nasa in en mängd data på deltagarnas hälsa och prestation. Målet är att förstå hur människan påverkas av långvariga rymduppdrag.
I framtiden planerar Nasa en tur och retur-resa till Mars, som skulle ta cirka 2,5 år. Resan dit beräknas ta nio månader, med en vistelse på Mars i upp till 1,5 år innan återresan. Syftet med resan är att studera planeten och hämta information.
Se Din guide till jordens undergång på SVT Play.