– Jag hävdar att kosttillskott av omega-3 är överflödigt för de flesta av oss. Vi producerar tillräckligt med DHA själva, säger Anders Jacobsson, professor vid institutionen för molekylära vetenskaper vid Stockholms universitet.
På senare år har antalet kosttillskott som innehåller omega-3-fettsyror, inklusive fettsyran DHA, ökat dramatiskt. Enligt reklamen är fettsyrorna bra för än det ena, än det andra.
Exempelvis rekommenderar Apoteket detta kosttillskott till barn för att de ska ”bibehålla en normal hjärnfunktion”.
Men Anders jacobsson rekommenderar att man i första hand ser till att få i sig omega-3-fettsyror via maten.
– Vi vet ännu inte tillräckligt om vad som händer med kroppens egen fettproduktion när vi tillsätter höga halter omega-3-fettsyror genom kosttillskott.
Finns i den mesta maten
Och nu visar forskning av Anders Jacobsson och hans kollegor att kroppens egen produktion av dessa fettsyror är viktigare än man tidigare trott. En förutsättning är att vi får i oss tillräckligt med alfa-linolensyra och linolsyra, vilket finns i det mesta vi äter såsom mjölk, kött, fisk, frukt och grönsaker.
Studien, som är gjord på möss, visar att hela 90 procent av kroppens omega-3-fettsyra DHA produceras i de egna cellerna. Resten kommer från dieten.
Och om brist trots allt uppstår räcker det med att ändra på kosten och äta lite mer fet fisk, nötter och frukter.
Råd om ”bibehållen hjärnfunktion” blir kvar
Trots resultaten av den nya studien kommer statligt ägda Apoteket AB att hålla kvar vid råden om tillskotten.
– Vi följer de som är EU:s forskningsråds rekommendationer och det de skriver så vi hittar ju inte på något eget, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.
Men ska man då tolka det som att barn som inte får de här tillskotten riskerar att inte bibehålla normal hjärn- och hjärtfunktioner?
– Nej det kan man absolut inte göra. Men är det så att texten är missvisande får vi titta på den, säger Eva Fernvall.
Ensidig kost ett problem
Att äta en alltför ensidig kost, eller få i sig för mycket av till exempel kolhydrater kan dock leda till störningar i kroppens fettproduktion.
Även leverproblem och olika typer av hormonstörningar kan påverka fettproduktionen.
Också Livsmedelsverket menar att det går att täcka behovet av omega-3 med helt vanlig mat.