De första planeterna hittades av Nasas rymdteleskop Tess. Genom att senare rikta det europeiska rymdteleskopet Cheops mot stjärnan upptäcktes till slut hela sex planeter, och forskarna kunde se hur deras varv runt stjärnan går precist upp i varandra.
När den innersta planeten gör två varv, gör den näst innersta exakt tre. Och lika taktfasta förhållanden finns mellan resten av planeterna, visar studien som publicerats i tidskriften Nature.
– Vi tror att det är väldigt ovanligt att hela planetsystem snurrar i sina ursprungliga banor, säger Carina Persson som är astrofysiker vid Chalmers tekniska högskola.
Fruset i tiden
Det är nämligen mycket i planeternas omgivning som kan påverka deras gravitation och ändra hur de rör sig, exempelvis stora kollisioner.
– Det är lätt att störa ett sådant system så att planeterna kommer i otakt. Om de inte har gjort det så är det ett bevis på att de har varit rätt ostörda sedan de bildades.
Systemet är alltså som fruset i tiden, och kan därför hjälpa forskare att förstå hur planeter och planetsystem bildas.
Spela klippet för att se hur planeterna snurrar i takt.
Ljusstark stjärna med sex planeter
Planetsystemet kallas HD110067 och ligger 100 ljusår bort.
Samtliga sex planeter är av sorten minineptunus. De liknar Neptunus i vårt eget solsystem men är mycket mindre. De har en tjock atmosfär av troligen väte och helium.
Planeterna snurrar väldigt nära sin stjärna och har omloppstider mellan fem till 20 dagar.