• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Spela klippet och lär dig mer om världens äldsta papyrusdokument och hur konstgjorda sjöar användes för att forsla sten till pyramidbygget. Foto: SVT / Vetenskapens värld

Uråldriga papyrusdokument visar: Så byggdes pyramiderna

Uppdaterad
Publicerad

När arkeologerna grävde fram 4 500 år gamla dokument vid Röda havets strand, hittades de enda förstahandstexterna om hur Cheopspyramiden byggdes.

– Forntida kalkyler på papyrus redogör för vad faraons arbetare fick, säger egyptologen Mark Lehner i SVT:s Vetenskapens värld.

De unika papyrusdokumenten hittades i Wadi al-Jarf i Egypten 2013, när arkeologerna undersökte lämningar från en forntida hamnstad. De är skrivna av förmannen Merer, som ansvarade för att skeppa vit kalksten de 15 kilometerna från stenbrotten i Tura till pyramidbygget i Giza. 

Möten och brödleveranser

Nu har man kunnat se att i dokumenten finns information om datum och tider för leveranser, men också om möten med tjänstemän och beställningar av bröd till besättningen.

– Dokumenten ger en känsla av aktivitet i hela Egypten, där andra gör liknande anteckningar. Det gör att vi får en bättre bild av den tiden, säger egyptologiprofessor Salima Ikram i Vetenskapens värld.

Se hur egyptierna transporterade kalksten till bygget av Cheopspyramiden i klippet ovan.

Vill du veta mer om hur Cheopspyramiden byggdes, se programmet Cheopspyramidens gåtor i Vetenskapens värld måndag 28 oktober i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.