Akut hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. En infarkt orsakas av att kärl nära hjärtat av någon anledning blir igenproppade och stoppar blodflödet till hjärtat. I snitt får tre personer i timmen hjärtinfarkt.
För att förstå mer om vilka som drabbas och varför har forskarna undersökt kranskärlen hos 25 000 personer med hjälp av datortomografi där man ser kärl och vävnader. Idag publiceras den första delen av den här omfattande studien.
Studien visar att fyra av tio personer (om man slår ihop män och kvinnor) i åldrarna 50 till 64 år har kärl i vilka man kan se plack (ett fettlager) och därmed löper en ökad risk att få hjärtinfarkt.
Män 10 år före kvinnor
– Att det är så många i medelåldern som har förfettade kärl är uppseendeväckande, även om vi kanske inte är förvånade, säger Göran Bergström, professor i medicin vid Göteborgs universitet och huvudförfattare till studien som publiceras idag i Circulation.
– Vi ser tydligt att kön och ålder är avgörande. Män löper större risk än kvinnor och männens kärl åldras 10 år tidigare än kvinnornas kärl.
Enligt Göran Bergström honom har det tidigare inte gjorts någon lika omfattande studie på friska individers hjärt- och kärlhälsa.
Tittar man på bara männen i det högre åldersspannet, 60-64 år, är det närmare 70 procent av männen som har åderförfettade kärl och därmed löper ökad risk för infarkt.
Håll koll på blodtryck och vikt
– Det vi också ser i studien är att riskfaktorer som övervikt, rökning, högt blodtryck och kolesterol tydligt hänger ihop med sämre kärlhälsa, säger Göran Bergström.
För den som vill minska sin risk att drabbas av hjärtinfarkt gäller det, som i så många andra fall, att hålla koll på just dessa riskfaktorer.
– Tyvärr kan du idag inte be om en kärlundersökning för att ta reda på om du tillhör den här riskgruppen, säger Göran Bergström. Däremot kan du hålla koll på ditt blodtryck och kolesterolnivåerna och sluta röka om du vill minska risken för hjärtinfarkt.
Studien är ett resultat av ett samarbete mellan 6 olika universitet i Sverige där man följer totalt 30 000 individers hälsa under flera år.