Vuxna individer av fästingarterna Hyalomma marginatum och Hyalomma rufipes upptäcktes i Sverige första gången den varma sommaren 2018. De hade kommit hit som unga fästingar med flyttfåglar från Sydeuropa och Afrika.
—Hyalommafästingarna känns igen på att de är större, upp emot två centimeter när de är fulla med blod och de har randiga ben, säger Anna Omazic, forskare på SVA.
Vuxna hyalommor har främst större djur som kor och hästar som värddjur. De kan också röra sig snabbt som spindlar och har till skillnad från den svenska fästingen ögon.
Hittades på hästar
Larver av Hyalomma marginatum och Hyalomma rufipes brukar varje vår komma med flyttfåglar till Sverige. Men på grund av vårt kalla och fuktiga klimat har de inte kunnat utvecklas till vuxna, könsmogna fästingar.
Under den varma sommaren 2018 hittade hästägare cirka 50 exemplar som hade utvecklas till könsmogna hannar och honor och som därmed skulle kunna reproducera sig i Sverige.
Inom några decennier
Än så länge har man inte upptäckt några bofasta populationer av de nya fästingarterna, men enligt fästingforskaren Thomas Jaenson på Uppsala Universitet kan det komma att ändras.
—Nej, än så länge överlever de förmodligen inte vintrar här i tillräcklig utsträckning, men inom några decennier har de antagligen bildat permanenta populationer som fortplantar sig här på grund av det allt varmare klimatet, säger Thomas Jaenson.
Nya smittor
Nya fästingar kan bära med sig smittor som vi inte har i Sverige idag.
—Många fästingburna sjukdomar är zoonoser, det vill säga kan smitta mellan djur och människor. Vi behöver därför ha en övervakning av dessa fästingar för att se om de etablerar sig i landet och kunna undersöka vilka smittor de bär på, säger Anna Omazic.
Om man hittar en ovanlig fästing i sommar kan man ta ett foto på den och skicka till forskarna på statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. fasting@sva.se.
Klimatförändringarna och fästingar
Det finns två orsaker till att den vanliga svenska fästingen, Ixodes ricinus, numera finns i nästan hela Sverige.
Temperaturen: Det har blivit varmare. När temperaturen är över fem grader kan fästingen vara aktiv. Ju längre säsongen är – desto mer tid har fästingen på sig att reproducera sig och hitta värddjur.
Värddjuren: Fästingens favoritvärd rådjuret har ökat i antal och utbredning. Ett rådjur kan ha ett par tusen fästingar på sig och har hjälpt till med spridningen av fästingen norrut.
15% av alla individer av den vanliga fästingen i Sverige är infekterade med någon art av borreliabakterie.
Färre än 1% av fästingarna är infekterade med TBE-viruset.
Källa: Thomas Jaenson, Uppsala Universitet