• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

När neutronstjärnorna krockade observerades tunga grundämnen som guld i det stora molnet av materia. Forskare tror att en liknande kollision för flera miljarder år sedan skapade guldet som finns på jorden idag. Foto: Illustration: Robin Dienel/Carnegie Institution for Science

De viktigaste genombrotten inom vetenskapen

Uppdaterad
Publicerad

Neutronstjärnor som skapar guld, gensaxen som lagar hjärtfel hos embryon och nya datorprogram som klår alla motståndare.

SVT Vetenskap sammanfattar några av de mest spännande genombrotten från året som har gått.

Kolliderande stjärnor avslöjar guldets ursprung

När två neutronstjärnor kolliderade 130 miljoner ljusår bort skickades inte bara gravitationsvågor hela vägen till jorden, det avslöjade också ett mysterium som astrofysiker grunnat på i decennier – var kommer guldet på jorden ifrån?

Det enorma moln av färggrann materia som slungades ut bekräftade att tyngre grundämnen som guld och platina hade bildats i kollisionen.

De nya observationsteknikerna ger ny kunskap om stjärnors sammansättning och kan lära oss om universums allra yttersta händelser. Tidskriften Science rankar det som årets största vetenskapliga genombrott.

Genteknik går in i nästa fas

Teknikerna för att redigera vår arvsmassa tog stora kliv framåt 2017. Både Science och Nature lyfter upp gentekniken i deras listor för årets genombrott.

I somras lyckades forskare korrigera en mutation som orsakar hjärtfel i mänskliga embryon med hjälp av gensaxen CrisprCas9.

Och nyligen rapporterades det om att forskare använt samma verktyg för att förhindra att möss får en ärftlig hörselskada.

Livets minsta rörelser

Tekniken som gör det möjligt att frysa celler och titta på stillbilder av de allra minsta detaljerna belönades i år med Nobelpriset i kemi.

Forskare som använder kryo-elektronmikroskop har i år bidragit med så mycket kunskap om vad som styr livets mekanismer att de finns med på Science lista över årets genombrott.

Kryo-elektronmiskroskop har gett oss detaljerade bilder som visar hur den omtalade gensaxen CRISPR-Cas9 fångar och klipper DNA-kedjan. Foto: Fuguo Jiang/UC Berkeley

Några bilder har visat hur våra celler reparerar skador på sina dna-strängar, andra har i detalj visat hur plack ser ut i hjärnor på Alzheimers-patienter. Kryo-elektronmikroskopet har också bidragit till gentekniken genom att ge skarpa bilder på gensaxen CrisprCas9 när den klipper gener.

Artificiell intelligens tar ett kliv framåt

Maskinerna blir allt smartare och människan hänger inte med. I år tog artificiell intelligens ett stort kliv framåt när datorprogrammet Alpha go zero lyckades slå alla motståndare genom att lära sig spelet på egen hand. Programmet besegrade alla tidigare versioner av programmet, även den version som har vunnit över världens bästa Go-spelare.

Ke JI, världsmästare i spelet Go, blir besegrad av datorprogrammet AlphaGo. Foto: TT/AP

Artificiell intelligens kan i framtiden användas för att vidareutveckla tekniken bakom självkörande bilar, upptäcka sätt att minska energiförbrukningen eller hitta nya material.

Samtidigt varnar framstående forskare som Stephen Hawkings att vi lätt kan förlora kontrollen över maskiner som blir smartare än oss själva. Om vi inte är noga med vad vi säger åt dem vad de ska göra kan de utplåna mänskligheten, menar han.

Människan äldre än vi trott

I september kom nyheten att det hittats benrester i Sydafrika som tyder på att den moderna människan kan ha uppstått redan för 300.000 år sedan. Det skulle innebära att människan är 100.000 år äldre än vi tidigare trott.

Forskarna undersökte arvsmassan hos sju individer som levde under stenålder och järnåldern i nuvarande Sydafrika. Med hjälp av uppskattningar på hur ofta mutationer sker i människans arvsmassa per generation har forskarna gjort en beräkning bakåt i tiden.

Ett oväntat fynd i Marocko i somras där forskare hittade benrester efter flera individer som har daterats till cirka 315.000 år sedan, ger stöd för teorin att människan uppstod tidigare än vi trott.

Planeter där det kan finnas liv

Astronomer hittade sju jordlika planeter runt stjärnan Trappist-1, cirka 39 ljusår bort. Tre av dessa är inom den beboeliga zonen och påminner om jorden.

Om där finns rinnande vatten, en atmosfär med syre och andra grundämnen som är viktiga för att liv ska uppstå kan någon av dessa vara de hetaste kandidaterna i jakten på liv.

Så här skulle ytan på planeten Trappist-1f kunna se ut. Dess densitet tyder på att den är bergig och fler observationer ska avgöra om det kan finnas flytande vatten där. Foto: Illustration: NASA/JPL-Caltech

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.