Bildas det nya hjärnceller i en äldre hjärna? Enligt en ny studie är svaret ja. Foto: Rolf Hamilton/TT

Vi får nya hjärnceller även på äldre dagar

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge varit omdebatterat huruvida en äldre hjärna bildar nya hjärnceller eller inte. Nu kommer en ny studie som visar att vi i åttioårsåldern kan bilda lika många nya hjärnceller som en ungdom.

Länge trodde man att det inte kunde bildas nya hjärnceller hos vuxna människor. Många har nog fått höra mantrat att man ska vara rädd om de hjärnceller man fått när man är ung för det bildas inga nya.

Forskningen på området har på senare år pendlat en del. Senast publicerades en studie i Nature som visade att vi inte bildar några nya hjärnceller i vuxen ålder.

Missvisande studier

Men nu har en ny studie publicerats som visar att vi visst gör det. Forskarna bakom den nya studien menar att tidigare studier kan ha varit missvisande eftersom man inte uteslutit försökspersoner som ätit medicin som påverkar hjärnan, lidit av neuropsykiatrisk sjukdom eller haft en kognitiv nedsättning.

– Här har forskarna kontrollerat för dessa faktorer. Det är ett spännande inlägg i debatten som pågått kring hur mycket nervcellsbildning det finns hos människan, säger Henrik Jörntell, neuroforskare vid Lunds universitet.

Lika många

Forskarnas resultat publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Stem Cell. Genom att obducera 28 individer som var mellan 14 och 79 år gamla och friska när de avled, kunde forskarna se att äldre människor kan bilda lika många nya hjärnceller i hippocampus som en ungdom.

Hippocampus är ett område i hjärnan som bidrar till att lagra minnen. De nybildade hjärncellerna i hippocampus bibehåller vår förmåga att lagra nya minnen och lära oss saker. De är även viktiga för att upprätthålla en känslomässig balans.

Betydelsen för oss

Men frågan är vad det här egentligen betyder för oss. Forskarna fann nämligen också att nybildandet av blodkärl i hippocampus avtar med åldern. Det kan betyda att hjärncellerna får svårare att kopplas samman.

– Blodkärlen är viktiga för att upprätthålla funktionaliteten i de här hjärncellerna och vi behöver hitta sätt att hålla kärlen friska så att våra hjärnor kan förbli formbara, säger Maura Boldrini docent i klinisk neurobiologi vid Columbia universitetet i USA och en av forskarna bakom studien.

Forskarna planerar nu att gå vidare och undersöka hur den här nybildningen av hjärnceller egentligen påverkar oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.