Vindkraftsbolaget OX2 bygger på båda sidor om Östersjön men har betydligt lättare att få tillstånd i Finland än i Sverige. Finska kommuner har inte samma möjlighet att lägga ett kommunalt veto och får ekonomisk ersättning.
Peter Tornberg är affärschef på OX2:
– I den finska processen har man lyckats få till det så att kommunerna vill ha utbyggd vindkraft. Det har att göra med att fastighetsskatten i Finland går till kommunen. Fastighetsskatten går inte som i Sverige till staten.
44 vindkraftverk – 50 på väg
Andelen el som kommer från vindkraft ökar stadigt i Finland. I dag täcker produktionen ungefär tio procent av landets elbehov men enligt finska vindkraftsföreningen kommer andelen fördubblas inom bara några år.
Kommunen Närpes är ett talande exempel för vindkraftsboomen. Här finns idag 44 vindkraftverk och fler än 50 håller på att byggas, dessutom är ännu fler vindkraftverk i planeringsstadiet.
Närpes håller just nu på att bygga både skola och hälsovårdscentral. Dessa finansieras bland annat av fastighetsskatten från vindkraftverken.
”Pengar är inte allt”
Men alla är inte positiva till utbyggnaden. Lars Forsén har fått 18 vindkraftverk i närheten av huset. Det närmaste står en kilometer från tomten. Vindkraftverken stör hans nattsömn.
– Jag kan inte sova med fönstret öppet, säger han.
Men framförallt är han upprörd över hur vindkraftsbolagens utbyggnad påverkat naturen. Med sprängda berg och kalhyggen som följd.
– Jag vill att naturen ska vara fri. Tänk om någon skulle komma till deras hus och mosa med någon jävla maskin... Vad är det för sätt.
Men är det inte bra att kommunen får fastighetsskatt för vindkraftverken?
– Jo, det är väldigt bra, men pengar är inte allt. Jag vill att mina barn och barnbarn ska få uppleva en fri natur, som jag har fått göra. Jag tycker att vi blir begränsade av det här.