I den årliga inventeringen av den svenska vargstammen beräknas antalet djur i Sverige till ungefär 305 stycken.
I samma rapport, som publicerades redan i maj, redovisas antalet döda vargar per år till 48 stycken. Majoriteten av dessa har dött av licensjakt, skyddsjakt, trafikolyckor eller andra orsaker.
– Det är dokumenterade fall. Det betyder att man i de fallen har ett kadaver, säger Olof Liberg vargforskare och docent på Sveriges Lantbruksuniversitet.
Tjuvjägare dödar en femtedel
Men enligt Liberg och SLU försvinner uppemot 60 vargar per år, eller drygt 20 procent av stammen, på grund av tjuvjakt.
– Den ökar hela tiden. 2011 var siffran 12-13 procent och när vi gjorde vår undersökning var siffran 15-18 procent och nu ligger den närmare 20 procent skulle jag tro, säger Liberg.
Enligt Liberg har tjuvjakten ökat med nästan femtio procent de senaste 6-7 åren.
Andra dödsorsaker räknas bort
Undersökningen som SLU genomfört har baserats på förlorade radio- och gps-sändare samt DNA-tester av stationär varg. Man räknar bort kända dödsorsaker som trafikolyckor och lagstadgad jakt.
– De här vargarna försvinner. Vi hittar aldrig något kadaver, säger Olof Liberg.
Solveig Larsson, ordförande i Jägarnas riksförbund är kritisk:
– Jag betvivlar starkt att tjuvjakten på varg skulle vara så omfattande. De antagna siffror jag har hört ligger på 10 procent ungefär. Det är å andra sidan heller inte bra, vi vill ju att siffran ska vara noll, men det kräver också en myndighet som man respekterar.
– Jag noterar också att Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), ser att skabbangrepp ökar på varg och det är generellt få döda djur i naturen som hittas, säger Solveig Larsson.
Fotnot. Ämnet debatteras i Opinion live torsdag den 6 december, klockan 22:00 i SVT1. Medverkar gör bland andra politiker, jägare, djurägare och djurrättsaktivister.