Foto: TT
Debattinlägg

”Amning inte alltid bättre än flaskmatning”

Amning ·

”Reglerna i Sverige bör ändras så att varje enskild förälder får ta del av objektiv information om både amningens och flaskmatningens fördelar och nackdelar”, skriver Stina Nyström.

Om debattören

Stina Nyström
Mamma

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Om jag säger att varje människa ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp så är det nog få som skulle säga emot mig.

Ändå finns det idag lagar och föreskrifter som reglerar hur de som föder barn i Sverige ska använda sin kropp efter förlossningen. Det handlar om amning.

För fyra månader sedan födde jag mitt första barn. Under graviditeten informerades jag om hur bra amning är, medan informationen om ersättning och flaskmatning var obefintlig.

Efter förlossningen visade det sig att jag inte producerade tillräckligt med mjölk för min son, vilket ledde till att han gick ner alldeles för mycket i vikt.

Sonen mådde dåligt, jag mådde dåligt, men fortfarande gjordes alla insatser utifrån målet att sonen skulle helammas.

Jag fick diskbråck och hade så ont att jag knappt kunde ta mig upp ur sängen, men jag fick inte heller då någon information om ersättning och flaskmatning, det enda jag fick från vårdpersonalen var förebråelser om att jag inte kan amma om jag väljer att äta smärtstillande läkemedel.

Att jag ändå inte kunde amma eftersom jag hade så ont verkade ingen riktigt tänka på.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska föräldrar informeras om amningens fördelar och ersättningens nackdelar, eftersom ersättning anses kunna störa amningen.

Samtidigt visar studier som gjorts att amning har mycket små hälsofördelar i ett land som Sverige, där vi har tillgång till rent vatten och god hygien.

Ersättning får enligt lag inte framställas som likvärdigt med eller bättre än amning och reklam för ersättning får inte riktas direkt till konsumenterna.

Detta leder till att vårdpersonal avgör hur mycket och vilken information om ersättning som når ut till föräldrarna.

Dessutom måste det stå på varje förpackning med ersättning att amning är bäst för barnet.

Tillverkarna av ersättning går även steget längre än lagen kräver och skriver i sin marknadsföring av flaskor att amning är bäst för barnet, ger amningsråd på sina hemsidor och skriver amningsrekommendationer i nyhetsbreven som de skickar ut till sina flaskmatande kunder.

Tänk om försäljning av cyklar skulle vara lika hårt reglerad. Då skulle cykelförsäljare vara tvungna enligt lag att hävda promenadens hälsofördelar.

Varje cykel skulle förses med en väl synlig varning om att promenader är bäst för din hälsa och cykelklubben du går med i skulle skicka ut nyhetsbrev om promenader.

De flesta håller nog med om att en sådan reglering av cyklar är helt absurd, eftersom det står alla helt fritt att själva välja om de vill promenera eller cykla.

När det gäller ersättning saknas dock denna insikt. Faktum är att amning är frivillig, oavsett vad lagar och föreskrifter säger idag.

I mitt fall var ersättning och flaskmatning bättre än amning.

Min son mår bättre av det, jag mår bättre av det, min man kunde ge min son mat när min kropp inte höll ihop längre.

Min situation är inte unik, det finns många faktorer som kan spela in och göra att flaskmatningens fördelar överväger amningens.

Reglerna i Sverige bör därför ändras så att varje enskild förälder får ta del av objektiv information om både amningens och flaskmatningens fördelar och nackdelar.

Bara då får alla föräldrar en rättvis möjlighet att fatta beslut om vad som är bäst för just deras situation och därmed också en möjlighet att bestämma över sin egen kropp.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.