Medan EU-toppmötet 2001 var toppmötet som började och slutade med polisövergrepp och efterföljande kravaller kommer 2017 att vara toppmötet när polisen tog i för mycket och planerade tokigt med stora trafikstörningar som resultat.
I Göteborg i juni 2001 samlades mer än 40 000 personer för att protestera mot USA:s och EU:s politik. Ett alternativt toppmöte genomfördes med tusentals besökare på 100-tals seminarier, debatter och möten.
Tre jättelika demonstrationer genomfördes med mellan 10 000 och 20 000 deltagare var. Allt detta kunde genomföras trots att polisen gjorde sitt bästa för att sabotera.
LÄS MER: Därför väntas Göteborg slippa nya upplopp
På toppmötets första dag tillika dagen då USA:s president besökte mötet, en torsdag, attackerade polisen en skola, Hvitfeldtska gymnasiet, inringade den med containrar, omringade den, ljög i förhandlingar, ljög om vilka och vad som fanns på skolan samt omhändertog ungefär hälften av alla som fanns på skolan.
Skolan hade lånats ut av Göteborg stad för det alternativa toppmötet. För boende och för seminarier och möten. Som en följd av polisens övergrepp mor de boende i skolan utbröt oroligheter i Vasaparken och på andra håll runt Hvitfeldtska. De flesta av de som senare åtalades för våldsamt upplopp åtalades för händelser denna dag.
Men det handlade inte om några 459 personer som greps för våldsam upplopp som det påstås på vissa håll. Det var så många som omhändertogs i samband med polisens angrepp på skolan.
Nästan ingen var misstänkt för brott och bara ett fåtal har dömts för händelser i samband med polisens attack mot Hvitfeldtska. De flesta som åtalats och dömts har dömts för händelser i och omkring Vasaparken.
Toppmötets andra dag startade på morgonen med att polisen attackerade en mindre demonstration på Berzeliigatan.
Det var alltså inte så att polisen attackerades av demonstranter som många journalister och tidningar påstår, utan de angrep först varefter demonstranter sedan angrep polisen.
Mötet som ägt rum på Götaplatsen var då avslutat och ingen fick fly från mötet vilket en del okunniga journalister fått för sig. Denna polisattack ledde till upploppen och skadegörelsen på Avenyn.
Därefter omringade polisen en folkmassa på en bro helt utan anledning och tänkte därefter angripa ett av det alternativa toppmötets mötesområden men det senare kunde avstyras. Personerna på bron omhändertogs.
Ingen av dem misstänktes för brott och ingen åtalades.
Efter att det blivit lugnt igen och varit lugnt hela dagen angrep polisen sedan en gatufest i parken på Vasaplatsen. Återigen skapade polisen kravaller.
Gatufesten urartade alltså inte alls. Polisen urartade. Denna gång slutade det med att polisen sköt en fotograf och två festdeltagare varav en skadades mycket allvarligt.
När polisen under kvällen efter skjutningen försvann från gatorna blev det lugnt igen. Under natten därefter var de dock tillbaks. Ungdomar trakasserades över hela Göteborg. Vem som helst i fel sorts kläder kunde råka illa ut.
På lördagen var toppmötet över. Det hindrade inte polisen från att utan anledning angripa ytterligare en skola, Schillerska gymnasiet, och utsätta de boende i skolan för en mängd olika övergrepp. Vi var 68 personer.
Ingen av oss misstänktes för några brott och ingen av oss åtalades för nånting. Några poliser åtalades för dessa övergrepp men frikändes i brist på ordentliga bevis mot just de individer som åtalades. Trots den frikännande domen fick flera av de som var på skolan skadestånd.
Förutom Schillerska gymnasiet så omringade polisen på lördagen också en mängd personer på Järntorget dit de först lurat folk genom att hitta på att det där skulle vara en demonstration.
Det skulle det inte. I just detta fall gjorde dock polisen på plats myteri mot polisledningen och lämnade Järntorget efter några timmar. Ingen från Järntorget åtalades för ett enda brott.
EU-toppmötet 2001 åtföljdes av polisövergrepp från början till slut.
Polisövergreppen var de huvudsakliga orsakerna till upploppen och kravallerna. Men inte de enda. Det konstaterade till och med den statliga utredning som undersökte händelserna i Göteborg 2001.
Det kommer att bli annorlunda denna gång. Polisen har förändrat sitt arbetssätt från konfrontation till dialog. Övergrepp och provokationer från polisen i Göteborg är numera ovanligt i samband med vänsterdemonstrationer.
Antalet besökare till det Alternativa EU-toppmötet kommer inte att vara fler än ungefär 2 000.
Likheterna med EU-toppmötet i Göteborg 2001 är i stort sett obefintliga.
Likheterna med EU-toppmötet 2009 (ministermöte) är desto större. Ingen minns idag det toppmötet.
------------
Se även SVT Nyheter: Så ska polisen undvika att kravallerna från 2001 upprepas