En kvinna passerar en skärm med tv-nyheter om Nordkoreas missiluppskjutning under tisdagen. Till höger; bild från Nordkoreas officiella nyhetsbyrå, KCNA, som ska vara tagen av uppskjutningen 29-08-2017. Foto: AP Photo/Shizuo Kambayashi, AFP PHOTO/KCNA VIA KNS
Debattinlägg

”Allt vi gör nu är att hoppas att ingen gör något misstag”

Opinion ·

”Utvecklingen de senaste veckorna, med hot om ”eld och raseri” från ena sidan och upptrappade provokationer från den andra, gör tyvärr att det känns som om vi just nu är närmare krig än på mycket länge”, skriver Said Karlsson

Om debattören

Said Karlsson
Frilansjournalist och fotograf boende i Tokyo

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ett dygn efter att Nordkorea avfyrade en missil över det japanska fastlandet är det mesta som vanligt i Tokyo, men det är tydligt att det nyckfulla grannlandet i väst både oroar och provocerar den japanska befolkningen.

Missilen som på tisdagsmorgonen flög över Japans nordligaste ö Hokkaido utlöste ett säkerhetsalarm med såväl varningssirener som högtalarmeddelanden och SMS.

Även om någon faktisk fara aldrig uppstod så var det ett bryskt uppvaknande för befolkningen, som klockan sex på morgonen uppmanades att söka skydd under jord.

Det är inte första gången Nordkorea avfyrar robotar som passerar över Japans öar. Senast var 2009, men den gången varnade man i förväg och menade att det rörde sig om en fredlig satellit.

1998 sköt Nordkorea också upp en missil över det japanska fastlandet. Den gången skedde det utan förvarning och skapade en mindre diplomatisk kris i regionen. Även då skulle uppskjutningen ha gjorts för att placera en satellit i omloppsbana.

Relationen mellan Japan och Nordkorea har länge varit frostig, men det senaste årets allt mer uppskruvade tonläge har ökat oron bland den japanska befolkningen påtagligt.

En missil behöver bara fem till tio minuter från att den avfyrats tills den når sitt mål på japanska fastlandet. Skulle ett skarpt läge uppstå kommer Japans befolkning i bästa fall kunna varnas omkring fem minuter i förväg.

Japans utrikesministerium uppdaterade nyligen sin hemsida med krisinformation och införde ett avsnitt om hur man kan skydda sig från missilangrepp på bästa sätt. Det råd som ges där är samma som skickades ut i tisdags morse:

·      ”Sök skydd under jord om möjligt, annars i en så robust betongbyggnad som möjligt.”

Flera städer, primärt i landets norra delar, har även arrangerat evakueringsövningar baserade på scenariot att en fientlig missil är på ingående. 

Den ökade oron syns även i statistiken över försäljningen av skyddsrum för privat bruk. Det Osakabaserade företaget Shelter tillverkar mindre skyddsrum med en prislapp som startar på omkring 8 miljoner yen, motsvarande strax under 600 000 kronor.

I en intervju med The Guardianuppger företagets VD, Seiichiro Nishimoto, att man under två månader 2017 sålde fler skyddsrum än under hela förra året och att man sett en “dramatisk ökning” av antalet kunder som kontaktat företaget eftersom de är oroliga över ett nordkoreanskt kärnvapenangrepp.

I takt med att utvecklingen eskalerat har även intresset för landets självförsvarsstyrkor ökat avsevärt.

I en militärövning under söndagen i Gotemba utanför Tokyo ska intresset ha varit rekordstort. Trots att 26 000 biljetter till övningen fanns till försäljning uppger arrangörerna att sex gånger så många stod i kö för att köpa en biljett.

Röster höjs även för ökade befogenheter för landets arme, som enligt japansk grundlag enbart får ta till vapen först efter att landet har anfallits. Japans premiärminister Shinzo Abe har länge arbetat för att lagen ska skrivas om så att landet får ta till “förebyggande självförsvar”.

Fortsätter hoten kommer förmodligen allt fler japaner ställa sig vid Abes sida och förespråka en ökad militarisering av Japan – och i förlängningen av hela regionen.

Världssamfundet har redan prövat såväl sanktioner som diplomati, till synes utan verkan. Läget är låst och få alternativ verkar återstå.

Tyvärr gör utvecklingen de senaste veckorna, med hot om ”eld och raseri” från ena sidan och upptrappade provokationer från den andra, att det känns som om vi just nu är närmare krig än på mycket länge.

Allt vi kan göra nu är att hoppas att ingen sida begår något misstag som kan bli en utlösande faktor och att alla inblandade parter tonar ner den hätska retoriken och återgår till förhandlingsbordet.

En militär konfrontation skulle vara ett stort misslyckande från omvärlden och en katastrof för hela regionen, oavsett hur många av Nishimotos skyddsrum som finns nergrävda i de japanska trädgårdarna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.