Den socialdemokratiska toppolitikern Carina Häggs islamofobiska anklagelser mot studieförbundet Ibn Rushd spär på de främlingsfientliga strömningar som finns i samhället. Nu kräver vi ett tydligt besked från den socialdemokratiska ledningen om hur man ser på Häggs utspel. Hör antimuslimsk retorik verkligen hemma i socialdemokratin? skriver Åsa Brattlund.
Med anledning av riksdagsledamoten Carina Häggs (S) kontinuerliga agitation mot det svenskmuslimska civilsamhället och nu senast mot Ibn Rushd Studieförbund, kräver vi ett kraftfullt och tydligt ställningstagande från den socialdemokratiska ledningen.
Carina Hägg har i en artikel på Newsmill beskrivit Ibn Rushd Studieförbund som ”extrema islamister” som kan liknas vid 30-talets nazister. I samma artikel ifrågasätter hon varför vi fått bidrag för att bedriva folkbildningsverksamhet och samhällsnyttiga projekt.
Vi ser inte Häggs senaste utspel som en enskild händelse. I princip obehindrat har hon i tio års tid agiterat mot etablerade civila svenskmuslimska institutioner i samhället och spridit diverse konspirationsteorier om hur muslimska organisationer och muslimska företrädare konspirerar i hemlighet för att ta över makten.
Socialdemokraterna, med sin förankring i arbetarrörelsen och som grundare av ABF, Sveriges första studieförbund, känner till vikten av folkbildningsarbetet i att bygga upp ett demokratiskt civilsamhälle, stärka marginaliserade grupper och öka allmänbildningen.
Socialdemokraterna känner också till de processer och krav som ställs på studieförbunden för att godkännas som bidragstagare. Alla studieförbund genomgår bland annat en årlig kvalitetsgranskning. Vi på Ibn Rushd Studieförbund ser det som en kvalitetssäkring av vår verksamhet att vi varje år får mycket positivt omdöme på den goda kvalitén som finns i vår verksamhet.
Det är med detta hårda arbete i ryggen som vi på sju år har kunnat gå från att vara en projektidé, ett samarbetsprojekt med Sensus, till att slutligen bli ett självständigt studieförbund med sex distrikt över hela landet och med hundratusentals studietimmar.
Sensus var vår fadderorganisation under våra första etableringsår. Sensus och Ibn Rushd Studieförbund har haft ett långtgående samarbete, bland annat projektet Fredsagenterna; som syftade till att utbilda unga muslimer i sann folkbildningsanda, stödja dem med pedagogiska verktyg för att utbilda allmänheten, föreningsliv, skolungdomar och myndigheter om islam och muslimsk fredskultur.
Ibn Rushd Studieförbund drev också tillsammans med Sveriges Unga Muslimer och New Moon Kulturorganisation projektet Forix-Förorternas Riksdag. Ett projekt med klara förankringar i folkbildningen, att verka parallellt med samhällsutvecklingen. Målet här var att ungdomar i marginaliserade områden skulle få de verktyg som behövs för att ta en aktiv del i den demokratiska processen.
Vi tror på arbetet med de mänskliga rättigheterna. I dagarna jobbar vi med att ta fram ett unikt studiematerial och utbildningar om konventionen om de mänskliga rättigheterna och om hur vi kan kämpa för dem i vårt civila engagemang. Tillsammans med 15 andra muslimska organisationer i Sverige har vi författat en rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté där vi ger vår syn på rasismen som drabbar muslimer.
Vi genomför även åtskilliga folkbildningsinsatser inom miljö, kultur, jämställdhet och folkhälsa.Tillsammans med de andra studieförbunden slår vi ett slag för de för samhället viktiga frågorna som demokrati, mångfald, mänskliga rättigheter och rättvisa.
Dessa initiativ menar Carina Hägg, socialdemokratisk toppolitiker, ska klassas som extremism och med detta jämföras med nazismen. Sådana grundlösa anklagelser måste få ett stopp för att motverka att det spär på de redan förstärkta rasistiska och antimuslimska strömningar som numera breder ut sig i samhället. Just därför kräver vi tydliga besked från den socialdemokratiska partiledningen.
Hör dessa islamofobiska utspel, grundlösa anklagelser och antimuslimska retorik hemma i socialdemokratin?