Det mixade landslaget i cheerleading, Team Sweden Coed (tv), samt Katarina Eriksson (th). Foto: Emilia Avelin/International Cheer Union
Debattinlägg

”Dags att erkänna cheerleading som idrott nu”

”Tyvärr accepteras cheerleading i dag inte som en egen idrott. Inför Riksidrottsmötet den 26 maj har vi återigen ansökt om medlemskap, men Riksidrottsstyrelsen vill avslå ansökan.”, skriver Svenska Cheerleadingförbundets ordförande Katarina Eriksson.

Cheerleading är en av de snabbast växande idrotterna i landet. I dag finns det över tio tusen aktiva cheerleaders i Sverige, från Kalix i norr till Malmö i söder.

Cheerleading engagerar människor i alla åldrar, men når framför allt unga kvinnor i en ålder där organisationsgraden annars är låg. Möjligheten att variera program och anpassa rollerna i laget gör det till en välkomnande idrott som passar många.

Engagemanget för cheerleading i Sverige märks även internationellt. Förra onsdagen tog Sverige sitt första VM-guld när juniorlandslaget besegrade de regerande världsmästarna USA under VM i Orlando.

Dagen efter var Sveriges damlandslag en hårsmån från pallen och slutade på fjärde plats.

Tyvärr accepteras cheerleading i dag inte som en egen idrott då vi inte släpps in i Riksidrottsförbundet. Inför Riksidrottsmötet den 26 maj har vi återigen ansökt om medlemskap, men Riksidrottsstyrelsen vill avslå ansökan.

Ett medlemskap skulle innebära att cheerleading får ett erkännande som idrott, men också att vi får samma möjligheter att nå ut till fler och utveckla verksamheten som andra förbund.

Det är olyckligt att den svenska idrottsrörelsen inte ser värdet av en idrott som lockar så många nya utövare som andra idrotter inte når.

I dag har många föreningar långa listor med unga som står i kö för att få börja. Vi vill att alla som vill börja med cheerleading ska få göra det.

Ett medlemskap i Riksidrottsförbundet skulle underlätta för oss att utbilda fler tränare och ge bättre stöd till föreningarna så att fler unga ges möjlighet till en aktiv fritid och den glädje och samhörighet idrottande innebär.

Riksidrottsstyrelsens främsta argument för att avslå ansökan är att cheerleading är för likt gymnastik.

De anser istället att vi bör vara en del av Gymnastikförbundet. Det är ungefär som att säga att Basketbollförbundet skulle utvecklas bättre om de organiserades under Handbollsförbundet, då redskapen och utförandet har vissa likheter.

Det finns ett visst inslag av akrobatik i cheerleading, men det är inte vad idrotten främst bygger på.

Cheerleading bygger på samspel med publiken, kreativitet och laganda. Utövandet tar stöd i tekniska moment som pyramider, ramsor och effektfulla rörelser. Att engagera är det centrala för cheerleading.

Svensk cheerleading växer på bredden, samtidigt som vi stärker vår landslagsverksamhet. Vi märker dock av att vi inte har samma förutsättningar som andra idrottsförbund. Vi hoppas därför att Riksidrottsmötet gör en annan bedömning än styrelsen och ger cheerleading samma förutsättningar som andra idrotter att växa och nå ut till än fler.

Cheerleading i Sverige

Svenska Cheerleadingförbundet som bildades 1995 har idag 10 426 licensierade utövare, i 55 medlemsföreningar.

Sverige är genom SCF medlemmar i International Cheer Union, ICU och European Cheer Union, ECU. ICU som organiserar cheerleading internationellt har 110 medlemsländer på sex kontinenter och är sedan december 2016 provisoriskt erkända av Internationella olympiska kommittén, IOK.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.