Lucia står för dörren och snart är det jul- och nyårsfirande. För många innebär det familjeträffar, avslutningar på förskola eller skola och en massa ögonblick som vi vill föreviga och dela med våra närmsta.
Det ökade användandet av sociala medier har inneburit att vi plötsligt kan dela praktiskt taget allt med alla, dels vårt eget liv men också våra barns.
Många föräldrar är osäkra på hur de ska förhålla sig till detta. Vilka bilder på barnen kan/bör vi dela eller inte dela på sociala medier?
Frågan dyker upp på föräldraforum, i ledarsidor och i vårt flöde, och många gånger går åsikterna kraftigt isär. Intressant nog är det mest vi vuxna som hörs och syns, trots att det här ju är en fråga som i första hand berör våra barn.
Vi vill därför uppmana dig som förälder att låta ditt barn komma till tals.
Att låta barnet komma till tals och bli involverat när vi föräldrar vill lägga upp saker på nätet är viktigt av flera anledningar. För det första så har alla barn rätt att tycka till om sånt som berör dem.
Att fråga barnen innebär även att vi visar dem att de är värda att lyssna på och att det de tycker och tänker är viktigt.
Barn gör som vi gör, inom psykologi kallas det modellinlärning. Därför är det också viktigt att vi är goda förebilder och alltid frågar barnet innan vi exempelvis delar bilder på barnet med andra.
Vi visar då barnet hur man gör rent praktiskt, något de kommer att ha med sig i sina egna relationer när de vill lägga upp saker om sina kompisar.
Du som förälder behöver själv avgöra bästa sättet att fråga och lyssna på just ditt barn.
Detta eftersom barn, precis som vuxna, är väldigt olika. Ålder och mognadsnivå har en enorm påverkan på hur lätt det är att t.ex. förstå konsekvenser eller att uttrycka sin vilja.
En 3-åring kan varken uttrycka sig eller förstå konsekvenser av att en bild publiceras, medan en 14-åring kan ha tydligare åsikter. Innan du lägger ut något: gör barnet inblandat i hela processen.
Berätta för barnet vad du tänkt, lyssna på ditt barn och visa intresse för barnets åsikter. Dessa 5 frågor kan du ställa dig själv innan du postar (från American Academy of Pediatrics):
- Varför delar du bilden? Det är inte din information du delar, utan ditt barns. Påminn dig själv om det här varje gång du funderar på att posta något.
- Skulle du vilja att någon delar det här om dig? Eftersom vi alla är olika kan denna fråga vara svår att ha som måttstock. Det allra bästa att göra när ditt barn är tillräckligt gammalt är att fråga. Det är viktigt att barnet har medbestämmande.
- Skulle ditt barn kunna skämmas över eller tycka att det här är pinsamt? Antingen nu eller i framtiden.
- Finns det någon som inte bör veta eller se det här om ditt barn? Folk googlar varandra hela tiden, alltifrån arbetsgivare till potentiella romantiska relationer. Om det du vill posta kan skulle kunna slå tillbaka på ditt barn senare i livet: gör det inte.
- Det som finns på nätet är vad de flesta har att gå på när de skapar sig en bild av en person. På vilket sätt kan det du vill posta få ditt barn att framstå?