Vänster, skateboardåkare Oskar Rozenberg Hallberg skejtar i Stapelbäddsparken i Malmö, höger, Emma Fastesson Lindgren, svensk mästare i skateboard. Foto: Andreas Hillergren
Debattinlägg

”Det är tjänstefel när sportjournalister inte förstår OS-sporter”

”Om man inte förstår varför en världsmästare i en populär sport är nominerad till Idrottsgalan har man förlorat kontakt med verkligheten. Och när man inte längre har kontakt med verkligheten, är det dags att ställa skorna på hyllan”, skriver debattören.

Om debattören

Emma Fastesson Lindgren
Ledamot Sveriges Skateboardförbund, S-studenter och svensk mästare i skateboard

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

”Jag vet inte vad han gör där” säger Expressens Anna Friberg om nomineringen av den tvåfaldige världsmästaren i skateboardpark till Årets manlige idrottare på Idrottsgalan.  

Det är rent ut sagt helt förbluffande att en sportjournalist på en av Sveriges största tidningar inte känner till, visar ovilja att förstå, eller ens ansträngt sig att läsa på att Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg är ett av Sveriges största guldhopp inför OS 2020.  

Skateboard tillhör Sveriges framtid inom sport, och om Expressens sportjournalister inte förstår detta, kan de lika gärna ställa skorna på hyllan.  

Det finns fler skejtare i världen än svenska medborgare. 23 000 av de sammanlagt 11 miljoner skejtarna är medlemmar i Sveriges Skateboardförbund.

Men trots att den svenska scenen är relativt liten har vi några av världens bästa skejtare och skateparker.  

Idag väljer andra länders skateboardhopp att utbilda sig i Sverige. Under samma tak som Malmös inomhus skatepark finns Bryggeriets Gymnasium.  

En skola där man kan kombinera studier med skateboardåkning.  

Skolan fostrat många av dagens världselit, så som Oski, och idag vallfärdar skejtare nordiska länderna dit.  

Det är dock inte bara utbildningen som lockar, utan Sveriges blomstrande skatescen. Under de senaste 20 åren har en stor mängd skateparker byggts över hela landet, från norr till söder.  

Fler har börjat åka och sedan 2013 har antalet medlemmar i Skateboardförbundet ökat med 50 procent.  

Många av de största parkerna finns i Malmö som räknas internationellt som Europas skateboardhuvudstad.  

De senaste fem åren har Malmö både arrangerat VM och världscup i park, varav en vanns av just Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg.  

Oski är en idrottare av rang. Blott 23 år gammal har han vunnit två VM-guld och är del av SOK:s toppoch talangprogram samt Malmös Idrottsakademi.  

Dessutom släpper Nike hans egen skomodell i december, något som inte ens Zlatan Ibrahimovic har gjort.  

2020 är det dags för OS i Tokyo. Något som varenda sporttraditionalist bryr sig om. Det handlar om att ta hem guld och visa att Sverige producerar elitidrottare i världsklass.  

Idrottare som kan inspirera unga och ge glädje till en hel befolkning. Och oavsett vilken OS-gren man utövar förtjänar man respekt för de timmar av slit, uthållighet och träning man sätter till.  

Det gäller speciellt för den nya OS-grenen skateboard. Att skateboard dessutom är en unik möjlighet för de många unga som inte passar in i lagidrotter, som inte passar i formen som de traditionella idrotterna erbjuder är en annan anledning till att ta sporten till sitt hjärta.  

Av de 11 miljoner människor, världen över, som åker skateboard, är den just nu bäste född och uppvuxen i Sverige.  

Sverige är ett land där skateboard har blivit mer och mer populärt. Där Skateboardförbundet med assistans av Riksidrottsförbundet aktiverar 23 000 vuxna och unga.  

Ett land som har varit värd för såväl VM som världscup. Det är nästintill tjänstefel av Anna Friberg att uttrycka sig som hon gör.  

Om man inte förstår varför en världsmästare i en populär sport är nominerad till Idrottsgalan har man förlorat kontakt med verkligheten. Och när man inte längre har kontakt med verkligheten, är det dags att ställa skorna på hyllan.  

Men det är en kunskapsbrist som är lätt att åtgärda. Välkommen, Anna Friberg, att sitta ner en stund med oss i Skateboardförbundet, så ska vi mer än gärna berätta mer. 

Expressen avstår från en replik men lämnar följande kommentar:

Pär Andersson, sportchef Expressen: ”En krönikör på Expressen ska våga ha åsikter, oavsett om det handlar om nomineringar till Idrottsgalan, en laguttagning som Janne Andersson gör, eller något helt annat. Att kalla det för tjänstefel är bara okunnigt. Men vi håller tummarna för Oskar Rozenberg Hallberg på Idrottsgalan och inte minst på OS i Tokyo nästa sommar, det är alltid kul när namn som inte är så kända för den breda massan slår igenom.”

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.