Betongrörsindustrin varnar på SVT Opinion för att Sveriges VA-nät på sina håll är en ”tickande bomb” och försöker få det att framstå som att människor insjuknar av dricksvattnet i Sverige pga VA-ledningarnas ålder.
Detta ett alarmerande ordval som bidrar till att skapa onödig oro för dricksvattnets kvalitet.
I artikeln blandas ett antal påståenden och företeelser (översvämningar, kokningsrekommendationer, sjukdomsutbrott) som i många fall har mycket litet med vattenrörs kvalité eller ålder att göra. Låt oss därför bidra till debatten med lite fakta:
Det stämmer att Sverige behöver investera mer i vatten- och avloppsverksamheten och att reinvesteringstakten behöver öka betydligt.
Detta beror på att äldre anläggningar och ledningar behöver ersättas och förnyas eftersom Sverige har en ökande befolkning, klimatet förändras och miljökraven ökar.
Däremot kan Svenskt Vatten konstatera att idag håller Sveriges dricksvatten en hög kvalitet. Kvaliteten säkerställs genom europeisk och svensk lagstiftning som alla vattenverk måste följa.
Här ingår provtagning på dricksvattnet när det lämnar vattenverket, på ledningsnätet och hos konsument. Allt detta för att så långt möjligt se till att vårt dricksvatten är hälsomässigt säkert att dricka.
När det gäller de rekommendationer som ibland utfärdas av kommuner att man ska koka vattnet är det viktigt att påpeka att mer än 50 procent är en ren försiktighetsåtgärd, det vill säga har man fått någon indikation på att problem kan finnas så rekommenderas konsumenterna att koka sitt vatten till dess att man helt säkert kan konstatera att vattnet håller rätt kvalité.
Att räkna upp dessa orter som att de har dåligt dricksvatten är därför helt felaktigt – man kan lika gärna se det som att de har fungerande kontrollsystem.
Efter sjukdomsutbrotten i Östersund och Skellefteå 2010/2011 har många vattenverk kompletterat redan befintlig rening med ytterligare ett steg – ofta ultraviolett ljus – som oskadliggör den parasit som orsakade sjukdomsutbrotten.
Livsmedelsverket konstaterar att efter händelserna i Östersund och Skellefteå noterades inga sjukdomsutbrott under vare sig 2012, 2013, 2014 och 2016. Under 2015 inträffade ett sjukdomsutbrott i Everöd.
Svenskt Vatten driver kontinuerligt frågan om att investeringarna i VA-branschen behöver öka.
Rör och anläggningar i Sverige har ett uppskattat återanskaffningsvärde på 800 miljarder. Nuvarande årliga investeringar ligger på helt otillräckliga 12 miljarder.
Äldre anläggningar och ledningar behöver ersättas och förnyas och nya behöver byggas i takt med att vi blir fler, klimatet förändras och miljökraven ökar. Om detta inte sker finns anledning att vara orolig för Sveriges dricksvatten i framtiden.
Ingen tjänar dock på att sprida skrämselpropaganda avseende Sveriges dricksvattenkvalité i dagsläget. Sveriges befolkning har i allmänhet god tillgång till säkert dricksvatten och av allt man välja att dricka och äta tillhör kranvattnet det absolut mest säkra.