Feministiskt initiativ ifrågasätter nationalistiska idéer om att patriarkalt våld går att avgränsa till ”andra kulturer”. Men vi tar lika allvarligt på alla typer av våld. Vår styrelse har i dagarna föreslagit en utveckling av vår politik kring mäns våld mot kvinnor. Minderåriga som förtrycks av sin familj är särskilt utsatta när det gäller våld i hederns namn, skriver Sissela Nordling Blanco (FI), i en replik till Saga Rosén.
Saga Rosén har rätt i att alltför mycket kritik mot den avgående jämställdhetsministern har fokuserat på huruvida Nyamko Sabuni kallar sig feminist eller inte. Som exempel nämner hon i sin artikel på SVT Debatt att både Göran Persson och Anders Borg kallat sig feminister – trots att deras politik snarare motarbetat jämställdhet.
Dock ställer jag mig frågande när Rosén klumpar ihop Persson, Borg och Feministiskt initiativ i samma skara feminister som inte anses intresserade av att förhindra hedersvåldet.
Saga Rosén menar att Feministiskt initiativ förnekar hedersvåldets existens. Vi vill därför förtydliga och understryka att vi tar mycket allvarligt på våldet. Att motarbeta alla former av våld och förtryck är själva grunden för vår politik.
Feministiskt initiativs styrelse har i dagarna föreslagit en utveckling av vår politik kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer som vi kommer rösta om på vår kongress i april. Vi ser bristerna och vill göra något åt dem.
Resurser och kompetens krävs hos alla som möter våldsutsatta i sin yrkesroll för att möta olika behov och förutsättningar. Särskilt utsatta är kvinnor med funktionsnedsättning, papperslösa kvinnor som inte får skydd av lagen, kvinnor i missbruk, minderåriga som misshandlas av en förälder eller förtrycks av sin familj och människor som utsätts för våld och hot där förövarna är flera – vilket bland annat är fallet vid våld i hederns namn.
Samtidigt som vi deltar i arbetet mot alla olika typer av våld, inklusive våld i hederns namn, är det viktigt att ifrågasätta nationalistiska idéer om att det patriarkala våldet går att avgränsa till ”andra kulturer”. Ett sådant synsätt leder till att flickor och kvinnor med utländsk bakgrund behandlas utifrån stereotyper som riskerar att osynliggöra deras reella behov.
Det leder också till att annat våld som förekommer i Sverige förminskas till individuella handlingar, bortkopplade från patriarkala strukturer. Att förhålla sig kritiskt till det är inte detsamma som att Feministiskt initiativ ”aktivt förnekat hedersvåldet”.
Vi tror det är möjligt att hålla fler bollar i luften samtidigt. Vi vill inte låta en debatt om hur vi pratar om våld i hederns namn överskugga den utsattes behov. Låt oss istället tillsammans driva det vi är överens om – att undantagslöst förebygga allt våld oavsett hur det tar sig uttryck!