Sveriges företagare behöver politisk förutsägbarhet och stabilitet – det är ett krav om partiernas vallöften om ett förbättrat företagsklimat ska kunna infrias.
Den gångna mandatperiodens politiska osäkerhet har skadat tillväxten och därmed lett till färre jobb och lägre välstånd för vanliga löntagare.
Enligt statistik från Statistiska Centralbyrån så har fyra av fem jobb skapats i företag med färre än 50 anställda sedan 90-talet. Samma företag, de som ibland kallas för småföretag, utgör idag 99,4 procent av alla företag i Sverige.
Utöver alla de som genom företagande försörjer sig själva, kallar hundratusentals människor dessa företag för sin arbetsplats och förlitar sig på dem för att kunna försörja sig själva sina familjer.
Allt detta pekar mot den avgörande betydelse som företagen har för samhället, men likväl dess framtida utveckling. Goda förutsättningar för företag och företagare är på så vis en viktig framtidsinvestering för Sverige.
I den valrörelse som vi nu lämnar bakom oss har ett antal förslag om hur vi kan underlätta för företagen diskuterats och debatterats.
Bland de viktigaste som lyfts fram av oss på Företagarna finns sådant som ett mer effektivt och rättvist skattesystem, förbättrad kompetensförsörjning och minskad regelbörda.
På flera av dessa områden finns möjligheter för framsteg under kommande mandatperiod, det kan vi konstatera efter att ha granskat partiernas förslag under de senaste månaderna.
Samtidigt överskuggas möjligheterna för kommande mandatperiods näringspolitik av en helt avgörande fråga: förutsägbarhet och stabilitet.
Efter den senaste mandatperioden befinner sig Sverige i ett unikt läge där en oroväckande hög andel företagare uppger att politisk osäkerhet utgör det största hindret för att deras verksamheter ska kunna växa.
Det är något som väldigt få hade kunnat tro om Sverige bara för tio år sedan, och här sållar vi på Företagarna oss till skaran som följt utvecklingen med både förvåning och oro.
Förvåning därför att väljare och företagare bör förvänta sig mer av våra folkvalda, och oro därför att det bromsar tillväxten – och därmed innebär att Sverige står sämre rustat inför viktiga samhällsutmaningar.
Förslaget om nya 3:12-regler som regeringen drog tillbaka, det kraftigt vänsterorienterade förslaget på ekonomiska begränsningar av välfärdsföretag som föll i riksdagsomröstningen, samt det om villkor enligt kollektivavtal i offentlig upphandling som klubbades i en modifierad form efter flera turer, utgör tydliga exempel på frågor där den politiska hanteringen inneburit påtaglig osäkerhet för svenska företag.
Det råder ingen tvekan om det faktum att Sverige haft en osäker parlamentarisk situation den gångna mandatperioden.
Det är dock inte första gången i svensk politisk historia, och tidigare har kompromissande och konsensusanda möjliggjort stabila politiska förutsättningar för företagen, vilket har tjänat Sverige väl.
Detta även fast den förda inte politiken inte alltid varit genomgående positiv för företagen – därför att stabila förutsättningar medgett möjligheter för landets företagare att planera och anpassa sig.
Efter valnatten ser det parlamentariska läget ut att vara minst lika besvärligt som 2014 – både Moderaterna och Socialdemokraterna måste troligen se sig omkring och hitta nya lösningar och samarbeten för att klara regerandet.
Men oavsett vem som nu bildar regering skulle mycket vara vunnet den eller de kan säkra ett parlamentariskt underlag som bidrar till stabilitet och förutsägbarhet kommande mandatperiod.
I det här svåra parlamentariska läget som valresultatet gett oss är vår uppmaning till samtliga partierna därför enkelt.
Vi vädjar till Sveriges politiker och riksdagspartierna som nu efter valet är med och formar både samtididen och framtiden, att inte låta sig låsas i kortsiktiga politiska perspektiv som försätter Sverige i osäkerhet.
Vi uppmanar partierna att ta sitt ansvar för att säkra stabilitet för näringslivet så att situationen inte förvärras.