Fyrverkerier
Hundratusentals hundar far illa när raketerna skjuts upp på nyårsafton. En del återhämtar sig aldrig. Foto: Mark Mackeown/AP/TT
Debattinlägg

”Hög tid att skärpa fyrverkerireglerna”

Opinion ·

”Man kan utnyttja sin makt som konsument och göra ett aktivt val genom att inte handla i butiker som säljer fyrverkerier.”

Om debattörerna

Johan Beck-Friis
Sveriges Veterinärförbund
Hans Rosenberg
Svenska Kennelklubben

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Nyårsfirandet är en mardröm för många hundar och deras ägare.

Kvällen som ska vara en trevlig avslutning på året är för den som har en skotträdd hund en lång pina i väntan på att skjutandet ska sluta.

Dessutom avfyras raketer i åtskilliga dagar både före och efter nyårsafton. Användningen av pyroteknik är fortfarande oacceptabelt hög och okontrollerad, trots ett förbud mot smällare sedan många år.

Årligen drabbas ett stort antal människor och djur av fysiska och framför allt psykiska skador på grund av skjutandet av raketer och olagliga smällare.

I media rapporteras återkommande om hur nyårsraketer orsakar söndersprängda händer och husbränder. För många av de nyanlända som flytt från en tillvaro med krig och oförutsägbara bombexplosioner måste de sporadiska fyrverkerikrevaderna kring nyårshelgen vara mycket påfrestande.

Undertecknarna av det här brevet kan inte säkert värdera andra faktorer än de som rör djurskyddet. Men i dessa avseenden har vi all erfarenhet för att tydligt kunna konstatera att smällarförbudet inte är tillräckligt.

Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 780 000 hundar påverkas när fyrverkerierna skjuts iväg. Varje år skräms hundar så illa att de aldrig återhämtar sig.

Valborgsmässoeldarna är ett gott exempel på att ett tidigare missbruk kommit att utvecklas till mer kraftfulla och värdiga manifestationer. Det har kunnat ske genom ett klart regelverk som styrt denna förbättring.

Det måste vara fullt möjligt att få samma utveckling för fyrverkerierna. Användandet måste koncentreras och skapa reella upplevelser för dem som uppskattar fyrverkerier.

I våra grannländer Finland och Norge är tiden för fyrverkerier begränsad till klockan 18–02 på nyårsafton, om man inte har särskilt tillstånd. Det är en modell som skulle kunna prövas även i Sverige.

Några svenska kommuner, t ex Växjö och Ånge, har i sina lokala ordningsföreskrifter kraftigt begränsat den fria användningen av fyrverkerier. Förhoppningsvis följer fler kommuner efter och om inte det hjälper bör staten överväga att helt förbjuda försäljning av fyrverkerier till privatpersoner.

I den här frågan har vi all anledning att tro att vår uppfattning delas av alla som arbetar med djurskydd och en övervägande andel av alla ägare av sällskapsdjur.

Man kan utnyttja sin makt som konsument och göra ett aktivt val genom att inte handla i butiker som säljer fyrverkerier.

Flera butikskedjor har föredömligt meddelat att de slutat med denna försäljning, bland andra Bauhaus, Clas Ohlson, City Gross, COOP, Dollarstore, ICA Maxi, Jula, Plantagen, Rusta, Willys med cirka 170 butiker liksom alla de Hemköpsbutiker som Axfood äger.

Men det är nu dags även för ansvariga myndigheter att ta ställning och agera. Då det uppenbarligen inte räcker med information och vädjan till de berörda anser vi det nödvändigt att bestämmelserna rörande användning av pyrotekniska produkter skärps.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.