Debattinlägg

I eftermiddag kommer civil olydnad stoppa polisens rasistiska kontroller

T-BANEBLOCKAD ·

Aktivisterna Mattias Bernhardsson och Enzo Kosta inför protest mot Reva-projektet:

T-BANEBLOCKAD Precis som Martin Luther King manade till civil olydnad för att stoppa rasismen i USA, måste vi i Sverige nu protestera mot Reva-projektet. Regeringen har gett polisen i uppdrag att öka deportationstakten av papperslösa, vilket lett till de uppmärksammade fallen av rasprofilering i tunnelbanan. Därför samlas vi i eftermiddag vid spärrarna på T-centralen – genom att försvåra polisens arbete kan vi hindra de rasistiska kontrollerna, skriver Mattias Bernhardsson, Asylrörelsen Stockholm och Enzo Kosta, Studenter mot rasism. 

”Vi måste lära oss, att passivt acceptera ett orättvist system är att samarbeta med det systemet och därigenom bli delaktig i dess ondska”.

Med de orden manade Martin Luther King Jr allmänheten att genom massiv civil olydnad sätta sig upp mot den statliga rasismen. Idag, år 2013 i Sverige, när papperslösa flyktingar jagas av polis genom ”rasprofilering”, manar vi allmänheten att agera, lägga sig i, försvåra och vara i vägen för dessa rasistiska kontroller.

Reva är ett samarbete mellan Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården för att hitta och deportera tusentals fler papperslösa under 2013. Polisens uppdrag kommer ur den politiska uppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet (att öka ”effektiviteten” i det ”tvångsvisa återvändandet”). Resultatet har blivit att polisen till exempel står vid kollektivtrafikpunkter och gör ”inre utlänningskontroller”.

Att hela 91 procent av de som kontrolleras har alla papper i ordning visar att polisens metod för urval är grovt felaktiga. Polisen letar också efter papperslösa vid sjukhus. Det innebär att uppgörelsen mellan regeringen och MP om rätt till vård inte var värt någonting alls i praktiken.

Jakten på flyktingar sker på uppdrag av en regering som på senare år pumpat in enorma summor pengar i deportationsapparaten. Rikspolischef Bengt Svensson krävde i ett brev till landets 21 länspolischefer att verkställighetsärenden skulle gå före allt annat. Att Sverige i princip är ensamt om att målvetet tvångsutvisa till diktaturer som Iran – däribland politiska flyktingar, fackliga och demokratikämpar – är symtomatiskt för den inhumana flyktingpolitik som förs.

Det är viktigt att veta vad polisen får och inte får göra. För det första får de inte kräva legitimation av folk som har uppvisat giltigt färdbevis. Om de ändå gör det är det solklart att id-kontrollen sker på grund av utseende eller språk.

Vilket leder oss till det andra; Rikspolisstyrelsens egna föreskrifter och allmänna råd om Polisens inre utlänningskontroll slår fast att ”inre utlänningskontroll får inte genomföras enbart på grund av att en person har ett utseende som uppfattas som utländskt eller på grund av hans eller hennes språk eller namn”. Föreskrifterna säger att polisen kan agera efter tips eller spaningsuppgifter. Men varför står de då vid kollektivtrafikpunkter?

Enligt föreskrifterna ska polisen göra en helhetsbedömning baserat på exempelvis uppträdande. Men hur uppträder en papperslös? Att polisen inte skulle kontrollera folk på grund av utseende eller hudfärg är inte ett trovärdigt försvar av REVA.

Kriminologen Leif GW Persson förklarade i tv-programmet Veckans brott att om man stoppas av polisen i en kontroll och har sina papper i ordning kan man vägra att visa pass.

För att sätta stopp för Reva krävs en massiv opinion och stora protester. Detta sker redan. Vi uppmanar alla att delta på demonstrationen mot Reva och utvisningarna som Rädda Barnens ungdomsförbund arrangerar lördagen den 9 mars kl 15.00 på Sergels torg.

Samtidigt behövs det protester i direkt anslutning till polisens REVA-kontroller. Därför samlas vi eftermiddag, fredag den 1 mars, vid tunnelbanans spärrar på väg mot Centralstationen. Våra aktivister kommer att övervaka polisen, informera dem som stannas i kontroll om deras rättigheter och argumentera med polisen.

Målet är att med plakat, flygblad, plankning, civil olydnad och argument konfrontera polisen vid kontrollerna – och därmed möjliggöra för papperslösa att hinna undan och ta sig loss. Om en papperslös flykting försöker ta sig loss är vi beredda att ställa oss i vägen för polisen.

Vissa menar att det är fel med civil olydnad. Och ”farligt” för demokratin. Men historien visar oss istället att det är farligt att blint lyda en ordningsmakt. Precis som rätten att strejka är civil olydnad ett verktyg folket har för att försvara sina rättigheter kollektivt när makten försöker kränka dem.

Regering och polis bryter själva mot lagen; Det är inte tillåtet att skicka flyktingar till länder där de riskerar att utsättas för tortyr, att lämna ut flyktingars asylhandlingar till utländska diplomater eller att utsätta folk för inre passkontroller på grund av hudfärg.

När många ifrågasätter och gör motstånd kan vi tillsammans förändra, och polisen på plats tvingas ge sig. Detta har skett flera gånger när Asylrörelsen Stockholm genomfört aktioner för att stoppa tvångsutvisningar av politiska flyktingar på passagerarflyg. Genom att vända oss till passagerarna i terminalen, vid gaten och inne i flygplanet har många passagerare hörsammat och genom ljudliga protester och vägran att sitta ner i planet omöjliggjort deportationen.

Vi kräver inte bara ett stopp för REVA och tvångsutvisningarna – vi kräver allmän amnesti åt de uppskattningsvis 10 000-40 000 papperslösa som idag lever gömda under otroligt svåra förhållanden och vi kräver rätt till lika och avtalsenliga löner.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.