Foto: Henrik Montgomery / TT
Debattinlägg

”Inte ens handlarna tjänar längre på köphysterin”

Köpfri dag ·

”Genom minskad konsumtion kan du öka lyckan och fritiden, samtidigt som du minskar miljöförstöringen och skuldsättningen. Låt En köpfri dag idag bli startskottet för att köpa mindre och leva mer”, skriver Linus Pettersson.

Om debattören

Linus Pettersson
Talesperson En köpfri dag

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Överkonsumtionen är vårt största miljöproblem. Även miljömärkta saker kräver naturresurser och naturens budget tog slut redan i augusti i år. Vi lever därmed på naturresurser som vi tar ifrån våra barn och barnbarn.

Idag är En köpfri dag.

De allra flesta i Sverige har redan en materiell standard där fler prylar inte ger ökad lycka. För att få oss att ändå shoppa mer så satsas därför stora summor på reklam – ungefär lika mycket som staten satsar på hela grundskolan.

Reklamen signalerar ofta att vi inte duger som vi är, utan behöver en ny produkt för att glänsa. Svenskarna säger sig inte trivas bättre med sina liv idag än på 70-talet och jag tror att ökad konsumtionshets är en del av förklaringen.

Allt vi köper kostar pengar, och för det måste de flesta arbeta, många arbetar mer och mer övertid för att ha råd med mer prylar. Det ger mer prylar att ta hand om och överfulla förråd med mindre tid till nära och kära som konsekvens.

Dessa överfulla förråd kostar oss dessutom tiotusentals kronor per år i hyra och uppvärmning. Nu verkar det som att inte ens handlarna tjänar på konsumtionshetsen.

Enligt Svensk Handels chefsekonom tros konsumtionen öka kraftigt i år igen, men inte vinsten för handlarna.

Vi har vant oss vid “köp tre betala för två”, “super sale”, ”outlet”, höstrea, vårrea och mellandagsrea. Rea på produkter som i grunden är designade för att snabbt gå sönder så att vi ska köpa nya.

Jag tror att vi kan handla på ett smartare sätt som både ökar vårt välbefinnande, välmående och vår välfärd. Genom att hyra, byta, låna, och dela kan vi skapa smartare system i en cirkulär ekonomi.

Tänk om det till exempel fanns en liten gemensam verkstad med verktyg att låna eller hyra i varje bostadsområde. En borrmaskin används i snitt bara en kvart under sin livstid, så alla skulle inte behöva en egen borrmaskin, utan kan förse sig med verktyg av hög kvalitet vid behov och kanske lära känna en trevlig granne på köpet.

Tänk om fler i städerna valde att ersätta kortare resor med elcykel och gick med i en bilpool. Egen bil kostar cirka 85 000 kronor per år att äga och används mindre än en timme per dag i snitt.

En bilpoolsbil ersätter 7 till 20 bilar, bokas idag genom en app i mobilen, och levererar samma nytta till en bråkdel av kostnad och miljöpåverkan. Underhåll och parkering behöver du inte bry dig om.

Tänk om hyrbutik för friluftsprylar, klädbibliotek och liknade butiker fanns nära i varje samhälle, allt du behöver finns där utan ett överfullt förråd som följd.

Det skulle dessutom styra mot att varor produceras för att hålla länge och kunna repareras och uppgraderas. Då levereras nytta i stället för varor.

Tänk om städernas centrum var utformade för sociala aktiviteter i stället för shopping. Så mycket lättare det skulle vara att bara kunna umgås och ha trevligt i stället för att lockas till konsumtion.

Genom minskad konsumtion kan du öka lyckan och fritiden, samtidigt som du minskar miljöförstöringen och skuldsättningen.

Låt En köpfri dag bli startskottet för att köpa mindre och leva mer.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.