Moderate riksdagsledamoten Jan Ericson (M), till höger skärmdump från Twitter.
Riksdagsledamoten Jan Ericson (M). Foto: Riksdagen / skärmdump Twitter.
Debattinlägg

”Kritiken mot min faktakoll är befängd”

Opinion ·

”Om en seriös och välsedd journalist sprider felaktiga uppgifter och andra sprider dessa i god tro så ligger såklart ansvaret på journalisten. Inte sällan har exempelvis journalister hemliga källor eller källor med meddelandeskydd. Anser Ronge att jag som politiker ska gräva i dem också?”, skriver Jan Ericson (M).

Om debattören

Jan Ericson
Riksdagsledamot (M)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Paul Ronges artikel på SVT Opinion handlar om vådan av att sprida felaktiga fakta.

Och så gör han sig själv skyldig till ett antal grova faktafel, vilket sannolikt beror just på det han själv skriver, att han befinner sig så långt från Sverige och uppenbarligen inte satt sig in i vad som hänt överhuvudtaget.

Själv sakfrågan gällde att jag delade en tweet från en välkänd journalist, Magda Gad, som arbetar för Expressen.

Det visade sig i efterhand att hon hade ett faktafel i denna tweet. Nu får jag alltså kritik för att jag inte kollat journalistens uppgifter innan jag spred dem vidare. Jag anser att den kritiken är helt befängd.

Jag måste kunna lita på fakta som en prisad stjärnreporter på Expressen lägger ut på Twitter utan att behöva gräva i reporterns källor.

Samma sak gäller såklart uppgifter från andra tunga etablerade medier och journalister – dagstidningarna, SVT, Dagens Eko, TT, TV4 och så vidare.

Finns det sakfel i deras artiklar eller inlägg på sociala medier är det helt deras ansvar, det enda jag då kan göra är att i efterhand beklaga att jag råkat sprida dem vidare.

När Ronge skriver att ”Det kan aldrig vara journalisters fel om vi på Twitter skickar vidare felaktig information” är han enligt min åsikt ute på mycket djupt vatten.

Om en seriös och välsedd journalist sprider felaktiga uppgifter och andra sprider dessa i god tro så ligger såklart ansvaret på journalisten. Inte sällan har exempelvis journalister hemliga källor eller källor med meddelandeskydd.

Anser Ronge att jag som politiker även ska gräva i dem också?

För övrigt fanns det i detta fall inte ens någon länk att kolla i Magda Gads tweet.

Detta har uppenbarligen Ronge missat helt eftersom han skriver att ”Hade Gad och Ericson läst hela artikeln hade misstaget naturligtvis inte hänt”. Problemet var ju att det inte framgick alls av Magda Gads tweet varifrån hon fått informationen, det fanns inte heller någon länk att kolla ens om jag hade velat.

Paul Ronge är också helt ute och cyklar när det gäller påståendet att ”Gad gjorde det enda rätta och tog bort sin tweet. Ericson däremot förde däremot ett befängt resonemang för att försvara felet”.

Helt fel i sak.

Jag tog (flera gånger) avstånd från eventuella felaktigheter – långt innan Magda Gad själv tog bort sin tweet dagen efter:

Jag anser att jag gjort vad man rimligen kan begära.

Om jag hade låst upp den aktuella artikeln när jag fick tips om den hade det inte förändrat något i sak, för då hade jag ju redan långt tidigare spridit den felaktiga uppgiften till mina 5.000 följare.

I det läget kan man som sagt bara beklaga.

Att jag sedan för ett principiellt resonemang kring betalväggar är en helt annan fråga och uppenbarligen inte ett dugg befängt eftersom Ronge i sitt inlägg verkar tycka exakt som jag.

Han skriver: ”Retweeta aldrig en artikel med ”betalvägg ”som du inte låst upp. Och vill du inte ”hosta upp” som Frida Sundkvist så käckt twittrar – retweeta inte.”

Jag hade inte kunnat uttrycka det bättre själv.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.