Till vänster Jeanette Bohman, företagare och arbetsgivare
Företagaren Jeanette Bohman driver ett gästgiveri. Till höger näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Bohman / TT
Debattinlägg

”Därför går det inte att anställa nyanlända, Damberg”

Opinion ·

”Man kommer som asylsökande till Sverige för att söka skydd och då får man automatiskt bidrag, men man måste ansöka om att få jobba. Det borde väl rimligtvis vara tvärtom”, skriver gästgivaren Jeanette Bohman.

Om debattören

Jeanette Bohman
Gästgivare, företagare, arbetsgivare, aktiv i ett nätverk av centerkvinnor i Skåne.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Som företagare vill jag ta ansvar och anställa nyanlända. Men det svenska systemet motarbetar mig och alla andra arbetsgivare som försöker anställa nyanlända.

Näringsminister Mikael Damberg (S) anser att företagare måste vara inriktade på att lösa uppgiften. Vi företagare ställer gärna upp, men då måste regeringen ändra regelverket.

LÄS MER: Skatteverket bad henne hitta på ett personnummer

Företagaren tar ansvar och löser sitt eget personalbehov samtidigt som en asylsökande får jobb. Det är att lösa uppgiften du talar om ovan.

Det borde vara klart här, men systemet är så snårigt att myndigheterna själva går vilse i regelverket. Det ansvarat kan inte läggas på arbetsgivaren.

Ett stort problem är att det är besvärligt att betala ut lön till asylsökanden, eftersom många har svårt att få öppna ett bankkonto.

Den lokala banken kräver giltigt pass och vidimering av migrationsverket. Lokalbanken säger: ”Kom tillbaka när du lärt dig svenska”. Eller att de inte vill ha asylsökanden som kunder, alls.

Den stora banken som har kontrakt med migrationsverket och utbetalning av dagersättning säger: ”Nej, asylsökande hjälper inte vi som kunder”.

Kontanthantering av lön är idag inget alternativ. Ett jobb kräver ett bankkonto.

För närvarande råder det stor brist på arbetskraft i delar av besöksnäringen, där jag själv är företagare och arbetsgivare.

Detta trots att vi har en ökande arbetslöshet och den är skyhög bland nyanlända.

Många av de asylsökande som kom 2015-2016 har inte fått sin asylansökan prövad ännu.

Jag möter dem på träffar vi ordnar i vår ideella förening. Jag möter de människor som för var dag som går tappar lite mer av hoppet, strimman, självkänslan och tron på att någonsin vara behövd igen.

De vill skapa sig ett liv i sitt nya land, de vill göra rätt för sig, komma bort från bidragssnurran och skaffa ett jobb och försörja sig.

Det står så på Migrationsverkets hemsida: ”I första hand ska du försörja dig själv under den tid du väntar på att din asylansökan behandlas. Det kan du göra antingen med hjälp av egna sparpengar eller genom att arbeta”.

Enkelt alltså, söka jobb och börja jobba. Skaffa bankkonto och få pengar på kontot. Betala skatt och bidra till det svenska samhället.

Nej, det är inte enkelt någonstans, varken för den arbetssökande eller arbetsgivaren.

Som arbetsgivare är jag livrädd att göra fel och vara orsak till en utvisning.

Som asylsökande är det idag obegripligt att sätta sig in i våra byråkratiska systemhaverier.

Vi kan fortsätta anställa om näringsminister Mikael Damberg (S) och regeringen skapar ett företagsklimat där vi kan ägna oss åt verksamhet och personal, i stället för att ägna heldagar åt myndighetstrassel.

I dag är rättsosäkerheten för stor.

Konsekvensen blir att arbetsgivare slutar anställa asylsökande, arbetskraftsinvandrare och nyanlända med uppehållstillstånd. Det är ingen arbetsgivare som orkar eller vågar ta risken.

Läget är skarpt nu när människor har tröttnat på att sitta på sängkanten och ta emot bidrag.

Man kommer som asylsökande till Sverige för att söka skydd och då får man automatiskt bidrag medan man måste ansöka om att få jobba. Det borde väl rimligtvis vara tvärtom.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.