Debattinlägg

”Löfven och Lövin – tappa inte farten i klimatarbetet!”

Opinion ·

”Dagar blir till veckor som blir till månader som blir till år. Regeringens utlovade agenda för bioekonomi lyser ännu med sin frånvaro. Vi har bråttom med denna omställning för att rädda klimatet”, skriver Carina Håkansson.

Om debattören

Carina Håkansson
VD Skogsindustrierna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nu har vi väntat länge nog. Dagar blir till veckor som blir till månader som blir till år. Regeringens utlovade agenda för bioekonomi lyser ännu med sin frånvaro.

Vi behöver en agenda för att inte Sverige ska tappa farten i ett framgångsrikt klimatarbete, för att vi ska kunna fortsätta förena tillväxt med hållbarhet och för att bioekonomin så tydligt handlar om samhällsomställning.

Vi har bråttom med denna omställning för att rädda klimatet. För att tala klarspråk: ökad tillgång till skogsråvara är en nyckel för att denna omställning ska vara möjlig. 

Genom framsynta politiska beslut och ett näringsliv med starkt hållbarhetsfokus har Sverige visat att det går att öka tillväxten och samtidigt minska utsläppen av växthusgaser. Sverige är ett föredöme när det gäller att hantera klimatfrågan, vår generations stora ödesfråga.  

Det fortsatta klimatarbetet kräver ett skifte till bioekonomi, där produkter baserade på förnybar råvara ersätter produkter av fossila råvaror eller andra ändliga resurser.

Bioekonomin utgör 7 procent av svensk BNP och svensk skogsindustri är en dominerande del av detta. Skogsindustrin investerar stort för att möta en ökad efterfrågan på hållbara produkter.

Investeringsbesluten för åren 2014-2019 uppgår till mer än 40 miljarder kronor och exportvärdet 2016 uppgick till 125 miljarder kronor.

Regeringen har tagit flera positiva initiativ för att bidra till utvecklingen av bioekonomi, industri och jobb i hela landet.

För att främja svensk konkurrenskraft och långsiktig utveckling behöver dessa och fler initiativ samlas i en strategi och handlingsplan för den svenska bioekonomin. Det är hög tid att regeringen nu levererar den agenda för bioekonomi som utlovades redan förra hösten.  

En agenda för bioekonomi måste fokusera på tre områden: 

  • Konkurrenskraftiga företag

Företag som står sig väl i en global konkurrens är grunden för tillväxt i bioekonomin. Vi behöver färre, inte fler, politiska pålagor.

Här och nu är det viktigt att stimulera det industriella träbyggandet genom att bland annat ställa krav på livscykelperspektiv i det offentliga byggandet. Det kommer ge snabb tillväxt i bioekonomin, fler jobb på landsbygden och kraftigt minskade utsläpp av koldioxid.

  • Ökad användning av skogsråvara 

De senaste 90 åren har ett hållbart skogsbruk dubblerat mängden virke i Sverige. Engagerade skogsägare har planterat och investerat för att utveckla skogsråvara.

Skogen ska användas för att möta de höga ambitionerna för omställningen till bioekonomi, brukas så att arterna i skogen kan fortleva och ekosystemtjänster kan utvecklas.

I dagsläget är 25 procent av skogsmarken undantagen från avverkning. Om vi vill fortsätta utvecklingen mot en bioekonomi och mildra klimatförändringarna är det inte rimligt att öka arealer som inte brukas.

Skogsnäringen kommer fortsätta plantera minst två träd för varje träd som skördas och på så sätt säkerställa en växande skog för lång framtid. 

En grundläggande förutsättning för att detta ska fungera väl är att skogspolitikens Frihet under ansvar och rätten att bruka den skog man äger ligger fast.

Svensk skogsnäring påverkas i allt större grad av EU och beslut i andra internationella sammanhang.

Den svenska regeringen behöver höja rösten i Bryssel och på ett tydligare sätt stå upp för det svenska hållbara skogsbruket. En regering som vill se en växande bioekonomi måste också inom EU värna rätten till hållbart brukande av skogen. Länder som i stort sett saknar skog sätter annars spelplanen.

  • Satsning på forskning, utveckling och innovation

För att ytterligare accelerera omställningen till en bioekonomi behövs ökat forsknings- och utvecklingsarbete samt ökad samverkan längs hela värdekedjan, från forskning via test- och demoanläggningar till implementering och kommersialisering.

Nya tekniker och processer inom skogsindustrin innebär kapitalintensiva investeringar med lång återbetalningstid. 

Framtidstron inom den industri som förädlar den förnybara skogsråvaran är stark. Vår marknad växer tack vare en allt bredare global insikt om vad som krävs för att klara klimatutmaningen.

Vi tänker ta vårt ansvar och fortsätta levererar klimatnytta. Vi förutsätter att regeringen håller farten uppe i klimatarbetet och driver en politik som underlättar tillväxten i bioekonomin.  

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.