De börjar ligga tätt i södra Sverige nu, vingårdarna. I Skåne och upp längs västkusten, liksom i Blekinge och på Öland och Gotland. Frågar man entusiasterna är det inget fel på det svenska klimatet. Anledningen till att det inte odlats vin i Sverige de senaste hundra åren är politisk.
I mitten på 1990-talet avskaffades dock de statliga monopolen på att tillverka, importera och exportera alkohol, samt att sälja till restauranger och till det enda kvarvarande monopolet, Systembolaget.
Ingen har saknat monopolen vi avskaffade.
Farhågorna hos organiserade nykterister och andra alarmister kom på skam, liksom de gjort när de varnat för lördagsöppet på systembolaget, längre öppettider i nattlivet, friare reseinförsel, fler utskänkningstillstånd och andra försiktiga svenska liberaliseringar under 90- och 00-talet.
Faktum är att befarade skadeverkningar, dödlighet och våld väsentligen uteblev, och efter alla dessa liberaliseringar har drickandet rentav minskat. Svenskarna klarade av att hantera sin ökade frihet.
Det avskaffade monopolet på alkoholtillverkning innebar däremot att vingårdar, mikrobryggerier och destillerier kunnat poppa upp lite varstans i landet. De är redan ett trevligt inslag i landsbygden och många gårdar tar emot besökare för guidade turer.
Men vill besökarna handla gårdens produkter så är det förbjudet. Dryckerna är lagliga att tillverka. Det är lagligt att köpa dem på restauranger och i Systembolagsbutiker som tagit in dem. Det är däremot olagligt att köpa samma flaskor på gården där de framställs.
Glädjande nog finns en majoritet i riksdagen för att avskaffa denna fåniga restriktion och tillåta gårdsförsäljning.
Alliansregeringen försökte, men fick förslag från den beställda utredningen som var om möjligt ännu fånigare, med krav på obligatoriska rundvandringar eller liknande för att få handla några flaskor vin från gården. Nu har moderaten Lars Hjälmered ett förslag som enklare skulle kunna sättas i verket, där gårdarna blir utlämningsställen åt Systembolaget. Sådana finns redan på landsorten.
Att detta alls är en politisk fråga säger något om hur djupt rotad instinkten är hos vissa politiker, särskilt på vänsterkanten, att inte släppa någonting fritt som är reglerat.
Även om man inte längre tror att något farligt skulle kunna hända. Ingen tror nämligen seriöst på att de relativt dyra och avlägsna flaskor man kan köpa på gårdarna skulle förvärra missbruk eller sociala problem.
Regeringen hävdar att Systembolagets monopol äventyras (som om det vore någonting dåligt), men Finland har monopol och gårdsförsäljning, och EU-kommissionen har gett besked om att gårdsförsäljning inte hotar monopolet.
Dessutom har Sverige som sagt ett antal små liberaliseringar på alkoholens område i hyfsad närtid. Gårdsförsäljning vore ett naturligt och rimligt litet steg till, även i vårt försiktiga land.
När vi väl har infört gårdsförsäljning kommer vi några år framåt titta tillbaka på den ökade turismen, gårdar som fått landsändar att leva upp och spännande nya smaker.
Ingen kommer att sakna restriktionerna när de väl är borta.