Medborgerlig Samling (MED) kommer inte att få fungera som utställare i Stockholm Pride, det har styrelsen beslutat om. Uttalandet har väckt reaktioner i sociala medier. Enligt styrelsen har Medborgerlig Samlings partiet inte någon fastslagen politik gällande hbtq-personer eller några tydliga ställningstaganden kring detta säger Stockholm Pride. Därför avslogs ansökan menar de.
– Många av deras företrädare och sympatisörer verkar inte sympatisera med varken pride-rörelsen eller hbtq-rörelsen i stort, både utifrån vad som skrivits tidigare och framförallt utifrån vad som skrivits på sociala medier det senaste dygnet.
Och fortsätter.
– Utifrån detta är det också märkligt att ett parti vill vara del av en festival de inte gillar eller värderingar de inte delar. ”Äckliga hycklare”, ”vidriga homofober”, ”jävla svin” samt ”Prideflaggan brinner och det var ni som tände eld på den” är några av de påhopp som funktionärer för Stockholm Pride fått via sociala medier från företrädare och sympatisörer från Medborgerlig Samling. Det är oacceptabelt, skriver Alf Kjeller, kommunikationschefen för Stockholm Pride i ett mail till SVT Nyheter.
”Vill separera transpersoner från hbtq-rörelsen”
Bland annat anser styrelsen att det finns en uppenbar skillnad i synen på transpersoner, och lyfter fram ett citat från en krönika av MED:s partiledare, Ilan Sadé:
”Förresten, ”hbtq” och ”hbtq-person”. För egen del avskyr jag den där bokstavskombinationen, som låter som något slags psykiatrisk diagnos och buntar ihop människor på helt godtyckliga grunder. De sista två bokstäverna har ju inte nödvändigtvis någonting med sexualitet att göra.”
Ilan Sadé verkar vilja separera transpersoner från den övriga hbtq-rörelsen, skriver Stockholm Pride, och avslutar med att poängtera att det inte är någon rättighet att delta i Stockholm Pride.
Ilan Sadé: Ängsligt och intolerat
Enligt Ilan Sadé, partiordförande för Medborgerlig Samling, utestänger Stockholm Pride partier som anses strida mot en vänsterideologisk värdegrund.
I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver han att det är tydligt att Stockholm Pride hamnat i händerna på ängsliga och intoleranta krafter och poängterar att han själv aktivt drivit frågor om lika rättigheter för personer inom HBT-gruppen under 20 års tid.
Ilan Sadé skriver att det är problematiskt att Stockholm Pride tar emot ett stort stöd från bland annat Stockholms stad:
”Skattebetalarna tvingas bidra till arrangemanget och staden draperas i regnbågsflaggan för att visa stödet, samtidigt som arrangören utestänger partier...”
Stockholm Pride äger rum i slutet av månaden, från och med fredagen den 27 juli till söndagen den 5 augusti.