Debattinlägg

Orimligt att låta förskolebarnen leva på knäckebröd

FÖRSKOLEMAT ·

Kocken Emerson Araya inför kvällens Uppdrag granskning i SVT:

Jag sade upp mig i protest från mitt kockjobb på förskolan, eftersom barnen fick för lite, och för billig, mat. I stället för att tänka på barnen, tänker cheferna på att fylla sina egna fickor. 

Har föräldrar koll på hur lite mat deras barn får i skolan?

Jag började jobba på förskolan Hälsans Förskola, Kronan på Kungsholmen i Stockholm, i augusti 2013. Redan på anställningsintervjun betonade cheferna att deras förskola satsade på hälsosam mat. Budgeten låg på 12 kronor per barn. För lunchen? undrade jag. Nej, för hela dagen, svarade de.

Frukost, lunch, mellanmål och frukt två gånger om dagen. Allt skulle sammanlagt kosta 12 kronor per person.

De upplyste mig även om att jag av hälsoskäl inte fick använda grädde eller röd mjölk i min matlagning. I stället skulle jag fokusera på couscous, bulgur och potatis. Men det handlar ju om barn, invände jag. Barn i den åldern – 1 till 4 år gamla – behöver vanlig mat!

Men förskolecheferna höll fast vid sitt resonemang, och jag tog jobbet.

I början höll jag mig till deras förhållningsregler. Jag gjorde korv stroganoff – egentligen lök, korv, tomat och grädde – men fick tipset att använda mellanmjölk och maizena istället för grädde. Jag tyckte inte det fungerade speciellt bra, men fick höra från min chef att det visst var jättebra.

Då var jobbet fortfarande roligt, och barn, personal och föräldrar var nöjda. Jag fick flera kommentarer från föräldrar om att deras barns matlust överlag hade ökat. Men det var svårt att hålla budgeten, så jag gick upp till 17 kronor per barn och dag, vilket cheferna tillsvidare accepterade. Det var den absolut lägsta budgetgränsen jag kunde tänka mig.

Jag började så småningom att använda matlagningsgrädde istället för mellanmjölk i såser och soppor – maten blev mycket godare och barnen blev mättare.

Men förskolechefen var på mig hela tiden. Jag fick till exempel också nej till att använda kokosmjölk i maten, trots att det är bra fetter. Det var förskolans dietists hållning. Varför man ens har en dietist i förskolan?

Jag fick höra av personalen på förskolan att barnen, innan jag började, hade fått väldigt små mängder mat. Det räckte inte ens alltid till alla barn. I bland kunde barn börja gråta för att de inte fått nog med mat – den hade helt enkelt tagit slut.

Lösningen var då att ge barnen knäckebröd med smör. I bland kunde barn äta fyra knäckemackor till lunch, i stället för att få ett ordentligt mål mat.

Barnen kunde också börja gråta av hunger och missnöje. Allt för att hålla budgeten.

Men när jag började laga ordentlig mat till dem – wallenbergare, ugnspannkaka och vegetariska biffar – blev de mätta och nöjda. De hamnade i matkoma direkt efter maten. och det var mycket lättare för personalen att få dem att somna.

Jag lagade dagligen mat till alla barnen, och personalen, som stod för ungefär en fjärdedel av maten. Men då blev jag tillsagd: personalen ska äta av maten, men de ska inte räknas med i antalet portioner. De vuxna skulle alltså äta av barnens kvot. Jag visste att det inte skulle räcka. Med den sortens matematik är det inte konstigt att barnen tidigare gick hungriga.

Ungefär en månad senare fick jag order om att dra ner kostnaderna till 12 kronor per barn igen. Då kände jag att jag inte skulle kunna göra ett bra jobb för barnen. Budgeten var helt orimlig. Barnen ska till exempel dricka två glas mjölk om dagen, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Det blir 3 kronor om dagen, bara på mjölk.

Det kändes för jävligt. Jag har själv ett barn som är 15 månader gammalt. Om jag lämnar honom på förskolan vill jag självklart att han ska få vara mätt hela dagen.

Men allt jag sa gick in genom ett öra och ut genom det andra på mina chefer. Allt kulminerade när jag under flera månaders tid känt att cheferna inte lyssnade på mig, att de pressade mig till saker jag inte var bekväm med och att jag hade den strikta budgeten. Jag ville inte gå till jobbet, och började få ont i magen bara av tanken på min arbetsplats.

Det slutade med att jag blev sjukskriven för akut stressreaktion i två veckor. Sedan sa jag upp mig i protest.

Beteendet från förskolans håll är oansvarigt och känslolöst. De tänker inte på barnen, bara på att fylla sina egna fickor. Allt de ville var att spara, spara, spara. Vid ett tillfälle erbjud de mig en bonus – om jag inte hade någon frånvaro, och lyckades hålla budgeten. Varför inte lägga de pengarna på barnen istället?

Vi vuxna har också ett ansvar att lära barn att äta rätt. Det är viktigt i en tid där fetma och koncentrationssvårigheter ökar. Lägger man varken tid eller pengar på maten, blir resultatet mat späckad av konserveringsmedel, som inte ger någon mättnad.

17 kronor för en hel dag är ändå väldigt lite pengar – ska man spara pengar är mat fel sak att dra ner på. De kallar sig för Hälsans förskola, men deras förhållningssätt till mat och barn är inte hälsosam alls.

Diskutera med artikelförfattaren.

Kocken Emerson Araya svarar på frågor i kommentarsfältet i dag onsdag kl 13.45- 14.45.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.