Jag är en spelmissbrukare och kommer alltid att vara det.
Det är ungefär som att vara nykter alkoholist. Börjar jag spela igen kan jag inte sluta. Jag vet, för jag hamnade i skiten när jag var 18 år. Nu är jag 22.
I fredags överlämnades spelutredningen. Jag har läst den och vi kan blicka framåt mot en reglerad svensk spelmarknad. Eller, kan vi verkligen det?
Svenska folket spelar idag på en mängd olika saker – lotter, vadslagning och på casino. Därför startades Svenska Spel, ett statligt bolag, för att få tillsyn i konsumtionen.
Varför vill vi få tillsyn över en marknad? Svaret är enkelt: Spelandet skapar hälsoproblem för vissa människor!
Det är viktigt att understryka en detalj. Personer med spelproblem är de som driver bolagens kontoflöden. Branschen är väl medveten om att missbrukare är viktiga. Vi kan därför anta att staten är spelberoende med tanke på att det är enorma stora summor pengar som inte går att tacka nej till.
Många börjar spela helt oskyldigt utan vetskap om att det kan vara farligt. Svenska Spel fyller samma funktion som Systembolaget. Staten vill ha kontroll över vår konsumtion.
Problemet nu är att staten har förlorat kontrollen.
Utländska aktörer har börjat ta över marknaden globalt med ett fäste på Malta. Den effektiva bolagsskatten är så pass låg på ön att bolagen inte påverkas negativt.
Vi glömmer en sak. Malta är en sten som sjunker med en stor mängd problem. Ekvationen är nämligen enkel, ökar vinsterna så ökar kundkretsarna med missbrukare. Vi måste jobba för deras välbefinnande.
Nu vill vi stärka konsumentskyddet i form av en tryggare marknad.
Utredningen föreslår höjda vinstskatter och avgifter i sin licensutgivning och en fråga om hur pengar som gått förlorade ska återfås. Konsumentskyddet nämns i utredningen, dock utan klara direktiv.
Börsnoterade bolag har mäktiga bonussystem. På så sätt har Svenska Spel tappat hela sin kundkrets eftersom staten får inte ge ut fria spins och gratis pengar.
Samtidigt riktar sig marknadsföringen till de som har en tendens att hamna i ett missbruk. De sanna vinnarna på börsen är enbart bolagen, förlorarna är kreditutgivare vars utlåningar hamnar i bolagens kassaflöde.
Det är mer eller mindre en form ren penningtvätteri när konsumenter med spelproblematik spelar bort pengar som personen i fråga inte ens äger.
Listan på frågetecken kan bli lång och problemen kommer öka när monopolet skrotas.
I slutändan kommer det alltid vara skattebetalare, och inte bolagen, som får bekosta konsekvenserna. Det finns ingen lösning på hälsoproblem för spelmissbrukarna men de går att förebygga bättre än idag.
Att höja vinstskatten räcker inte.
De sanna svaren om en sund spelmarknad får ni från oss som varit nere och vänt i träsket med skulder och självmordsförsök, men som jobbar för andras välbefinnande idag.
Vi vet hur spelbolagen kringgår lagstiftning internt och externt. För alla ska veta att det kommer hittas nya sätt i nå ut till de personer som inte kan hantera de känslor som spel erbjuder.
Faktum är att aktievärdet på ett flertal bolag steg samma dag utredningen lämnades över.
Det är dags att lämna tillbaka spelutredningen för en noggrannare granskning.
Jag hjälper gärna till.