Torsk, en av de allra viktigaste matfiskarna, är på väg att försvinna från Östersjön. Världsnaturfonden uppmanar regeringen att agera snabbt för att vända utvecklingen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Debattinlägg

”Regeringen måste rädda torsken”

Opinion ·

”Om inget radikalt beslut tas av regeringarna runt Östersjön kommer torsken att förloras både ekonomiskt och biologiskt”, skriver Håkan Wirtén.

Om debattören

Håkan Wirtén
Generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Samtidigt som Sveriges regering tar internationellt ledarskap för att rädda haven pågår en extremt allvarlig situation för torsken i Östersjön utan att politikerna griper in.

WWF kräver nu att regeringen agerar i EU så att forskarnas råd följs för att kunna rädda den akut hotade Östersjötorsken.

Fram tills nyligen har havsfrågorna skjutits åt sidan av världens ledare, men nu gör många analysen att haven väntas bli nästa stora utmaning – faktiskt i paritet med klimatfrågorna.

Denna vecka står Sverige tillsammans med Fiji som värd för FN:s stora havskonferens i New York. På toppmötet sätts nu färdriktningen för havsfrågorna och Sverige är en viktig spelare, men hur är det egentligen på vår egen bakgård i Östersjön?

Östersjöns miljö är under hård press av övergödning och farliga ämnen och det är ett hav långt ifrån balans. En utmärkt indikator på denna obalans är Östersjötorsken och den mår dåligt, sämre än någonsin.

Detta beror på en kombination av för många års ohållbart fiske samt den kritiska miljösituationen i Östersjön. Det talas om att Östersjötorsken redan i dag är en ekonomiskt förlorad resurs. Om inget radikalt beslut tas av regeringarna runt Östersjön kommer torsken även att förloras biologiskt.

Eftersom medlemsländerna under lång tid inte följt forskarnas råd när fiskekvoterna förhandlats, fortsätter det legaliserade överfisket år efter år.

Det finns också andra åtgärder som skulle bidra till att rädda torsken som länderna runt Östersjön förhalar och bortprioriterar.

Det gäller bland annat förbättringar i selektiv fisketeknik och förbudet att kasta tillbaka fångad fisk som är för liten och därigenom inte är lönsam eller förbjuden att fiska på.

Det är viktigt att den svenska regeringen i de förhandlingar som väntar de kommande månaderna agerar kraftfullt för att säkerställa att överfisket i Östersjön får ett slut.

Eftersom råden är satta för att möjliggöra en ökning av torsken kan de inte vara förhandlingsbara och nu måste råden följas. Det är inte säkert att vi får fler varningssignaler innan kollapsen av Östersjöns torskbestånd och dess ekosystem är ett faktum.

WWF vill därför att regeringen agerar för:         

  • att Sverige fullt ut driver att de vetenskapliga råden vid kommande fiskeförhandlingar ska följas, och att en flerårig plan för hur man ska nå livskraftiga nivåer av torsk till 2020 presenteras.         
  • att skadliga fiskemetoder fasas ut och att skonsamma redskap premieras för de som fiskar på arten.        
  • att få en effektiv fiskekontroll till havs.

Fisken och havens ekosystem i vårt närområde lider stor stress. Tiden börjar bli knapp och vi måste agera om vi ska ha fungerande ekosystem kvar i våra gemensamma hav.

WWF förväntar sig att både landsbygdsministern och miljöministern som är på FN-mötet sätter ner foten och driver frågan om Östersjötorsken på ett mer tydligt sätt.

Det är ett måste om vi ska ha trovärdighet som ledande aktörer för att rädda världshaven. Det kan också vara Östersjötorskens sista möjlighet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.