122 länder i FN, med undantag av de flesta Nato-länderna och de stora kärnvapenländerna Ryssland, USA, Frankrike, Storbritannien och Kina, antog den 7 juli 2017 ett legalt bindande avtal som förbjuder kärnvapen.
Det tog mer än 70 år efter att den första atombomben användes mot den civila befolkningen för detta avtal att godkännas.
Många organisationer från det civila samhället, inte minst kvinno- och fredsrörelsen, har drivit denna fråga runt om i världen.
Den 20 september öppnas avtalet för signering. Det är viktigt att det ratificeras av minst 50 länder för att det ska kunna träda i kraft.
Trots att Sverige varit en av de få europeiska länder som deltagit i förhandlingarna som sätter nedrustningsfrågan på rätt spår, vill Sveriges försvarsminister sätta käppar i hjulet och ifrågasätter värdet med avtalet. Hans främsta argument är att ett kärnvapenförbud hotar försvarssamarbetet med Nato och USA.
Den typ av samövning som nu pågår, Aurora 17, skulle äventyras och även vapenindustriellt samarbete kan störas, menar försvarsministern. På detta sätt ger försvarsminister Peter Hultqvist ger militarismen ett tydligt ansikte i regeringen.
Detta visar en viktig splittring inom regeringen. På ena sidan en linje som förespråkar militär avspänning och diplomati, på den andra sidan en linje som förespråkar militarism, upprustning och samarbete med Nato.
Vilken linje statsminister Stefan Löfven (S) väljer kommer att bli avgörande för hur Sveriges utrikespolitik utformas i framtiden.
Feministiskt initiativ räknar med att regeringen, som säger sig vara feministisk, starkt kommer att driva frågan för att konventionen ratificeras.
Det skulle bli en katastrof för Sverige om landets utrikespolitik skulle avgöras i korridorerna hos USA:s försvarsdepartement. Vi kan inte utforma vår utrikespolitik utifrån USA:s militära intressen.
Vi bör utforma vår utrikespolitik utifrån övertygelsen om att endast nedrustning kan garantera förutsättningarna för att skapa fred. I detta sammanhang bör förbudet mot användning av kärnvapen prioriteras.
Vi delar den åsikt ett antal forskare och nobelpristagare ger uttryck för på DN Debatt 13/9 när de påpekar att ”en liten grupp länder med en minoritet av världens befolkning insisterar på rättigheten att med kärnvapen förstöra livet för alla andra på jorden”.
Det skapar osäkerhet. Det vi bör bygga är mänsklig säkerhet med satsningar på jämställdhet, infrastruktur och utbildning som garanterar ett jämlikt och hållbart samhälle.
Nu är det riksdagen som beslutar om Sverige ska ratificera avtalet.
Vi uppmanar alla demokratiska partier som sitter i riksdagen att agera så att Sverige uppfyller sina förpliktelser och ratificerar kärnvapenavtalet den 20 september.
Avtalet förbjuder innehav, utveckling och användning av kärnvapen samt aktiviteter som skulle bidra till spridning. Det kan Nato inte garantera. Sverige bör vara en förebild i denna fråga.
Om avtalet inte ratificeras av tillräckligt många länder kommer världen att beskåda en ny period av kärnvapenupprustning. Vilka konsekvenserna av en sådan oansvarig handling skulle vara är oförutsägbara.
Feministiskt initiativ, tillsammans med fredsrörelsen, samlades till en demonstration i Göteborg i helgen.
Vi kommer att fortsätta trycka på för ett totalt avskaffande av de cirka 15 000 kärnvapen som utgör ett hot mot mänskligheten. Världen behöver inte kärnvapen, världen behöver nedrustning, fred och mänsklig säkerhet.