Greta Thunberg är ett fenomen. På den punkten bör ingen tvivla. Inom loppet av ett år har hon träffat världsledare, talat i FN-huset, amerikanska kongressen, EU-parlamentet, prytt omslaget till Time Magazine och hennes namn har nämnts i fredsprissammanhang.
För två veckor sedan träffade jag henne under en sittstrejk utanför FN-skrapan på Manhattan. Någon större folksamling var det dock inte. Av de cirka 20 personer som var samlade runt henne var de flesta reportrar och fotografer.
En tysk journalist viskade nervöst till mig varför fler inte hade kommit när hon såg att jag kom från Sverige?
Jag passade på att ställa några frågor till Greta Thunberg. Inte så mycket om strejken utan mer om hennes framtidsplaner och resan till New York.
Hon har till exempel redan bestämt sig för vad hon ska läsa på gymnasiet men det är fortfarande hemligt vilket program det blir.
Det är svårt att inte charmas av tjejen med den tjocka flätan. Hon är genuin i sin tro på att världen står inför en annalkande undergång. Att jordens klocka tickar på slutsekunderna. Sina belackare har hon enkelt kunnat vifta bort.
Idag fredagen den 20 september kommer många elever runtom i världen att strejka från skolan för klimatet.
Idag inleds nämligen den strejkvecka som Greta Thunberg och organisationen Fridays For Future utlyst.
Hur ska rektorer och lärare förhålla sig till att elever strejkar? Häromdan uppmanade Malmös grundskoledirektör sina rektorer att inte bevilja ledigt för elever som vill klimatstrejka.
Friday For Futures talesperson i Malmö var oförstående till beslutet och menade att beslutet var ett slags statement mot klimatet.
Men vad säger egentligen skollagen om ledighet för strejk?
Enligt skollagen och förarbeten till skollagen är det rektor som fattar beslut om ledighet och rektor måste göra en helhetsbedömning i varje individuellt fall.
De omständigheter som rektor ska ta hänsyn till är frånvarons längd, elevens studiesituation, möjligheten att ta igen missad undervisning samt hur angelägen ledigheten är för eleven.
Det är mycket möjligt att elevernas missade undervisningstid är försumbar och eleverna kan också hävda att strejken endast omfattar en enda dag. Samtidigt bör rektorerna fråga sig hur angeläget det är att bevilja ledigt för klimatstrejk.
Det där med angeläget är nämligen lite av en springande punkt här. Det vet rektorer och de vet också att de inte vill hamna i ett framtida dilemma.
För om elever tillåts strejka för klimatet så måste man också kunna svara på frågan hur man hanterar dylika framtida önskemål om ledighet. En grupp elever kan hävda att en strejk mot folkmord, rasism, kärnkraft, ja vad som helst är angeläget.
Kommer de rektorer som beviljar ledighet för klimatstrejk att bevilja även dessa ledigheter?