”Min diabetes ger mig aldrig semester”
”Idag vet jag vad det innebär att ha en kronisk sjukdom som följer en varje dag och varje natt. Året runt. Hela livet. Det är som att ha ett heltidsjobb utöver ditt vanliga heltidsjobb. Men du får inte betalt, du har ingen möjlighet att sluta och du får aldrig ta semester”, säger Sofia Larsson-Stern som driver bloggen Diabetesia.
Hör henne berätta hur det är att leva med en dold kronisk sjukdom i klippet ovan.
Om debattören
Åsikterna i inlägget är debattörens egna.
Diabetes
För att kroppens celler ska kunna ta upp bränsle i form av socker från blodet, behövs hormonet insulin som bildas i bukspottskörteln.
Typ 2-diabetes kännetecknas av insulinresistens vilket betyder att kroppens olika celler reagerar allt sämre på insulin. Blodsockret tas då inte upp av kroppens celler, utan i stället ökar halten av socker i blodet och ute i alla kroppens vävnader. Blodsockernivån blir då för hög, vilket ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och andra hälsoproblem.Till skillnad från typ 1-diabetes utvecklas typ 2-diabetes under lång tid och har ett förstadie som kallas nedsatt glukostolerans.
Vid typ 1-diabetes beror sjukdomen i stället på att betacellerna i bukspottkörteln har angripits av kroppens eget immunförsvar och förstörts. Då kan kroppen inte längre tillverka sitt eget insulin. Typ 1-diabetes är delvis ärftlig och går inte att bota.
I Sverige lider 350 000 – 400 000 personer av diabetes, varav nio av tio har utvecklad typ 2-diabetes. Typ 2-diabetes är den vanligaste formen av diabetes som ökar globalt. Världshälsoorganisationen WHO räknar med en fördubbling av antalet fall från början av 2000-talet fram till år 2025.
Källa: Stockholms läns landsting
Om SVT Opinion
Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.