Pass
Det går inte att skydda sig mot att någon i bedrägligt syfte använder någon annans identitet, menar SSF Stöldskyddsföreningen. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Debattinlägg

”Ja, vi sätter käppar i hjulen för vissa företag”

Identitetskapning ·

”Vad företagen som säljer id-skydd ibland dock missar att upplysa konsumenterna om, är att många redan har den här typen av support i sin hemförsäkring”, skriver Annika Brändström och Pia Lindström från SSF Stöldskyddsföreningen.

Om debattörerna

Annika Brändström
VD SSF Stöldskyddsföreningen
Pia Lindström
Vice VD SSF Stöldskyddsföreningen

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

SSF Stöldskyddsföreningen står alltid på allmänhetens sida.

Sedan drygt 80 år har SSF Stöldskyddsföreningen arbetat för att förebygga brott genom att sprida information om hur man på bästa sätt skyddar sig, bland annat genom kostnadsfri rådgivning för allmänheten.

Vi arbetar för höga säkerhetsnivåer i samhället, i nära samverkan med viktiga samhällsaktörer som exempelvis polisen. 

Att SSF skulle ha attackerat någon i det inslag som sändes i SVT under måndagen är en överdrift. Men känner någon sig träffad av vårt budskap finns det troligen en anledning.

För vi ifrågasätter starkt de vilseledande marknadsföringsmetoder med vilka vissa företag försöker sälja sina tjänster till enskilda.

Många gånger per telefon på ett aggressivt sätt, där man målar upp scenarier som gör att många känner sig mer eller mindre tvungna att köpa för att inte riskera att bli av med hundratusentals kronor. 

Att KO vill titta över dessa metoder beror nog inte på ett allmänt intresse för en komplex tjänst utan är troligen resultatet av de hundratals anmälningar som inkommit mot företag som säljer tjänsterna.

Även mot det företag som företrädaren för gårdagens debattinlägg företräder.

Det SSF främst kritiserar är:

  • Att tjänsterna kallas för ID-skydd. Det går inte att skydda sig mot att någon i bedrägligt syfte använder någon annans identitet. Där är vi och polisen överens. Man kan till viss del minska riskerna, och information om detta sprider vi och andra seriösa aktörer till allmänheten genom olika kanaler.
  • Att vissa företag i säljsamtal skrämmer människor och argumenterar osakligt för att få sälja sin tjänst. Påståenden om att personens uppgifter ligger öppna på nätet och att man riskerar att förlora hundratusentals kronor. Oetiskt och felaktigt. Personuppgifter är offentliga, det går inte att skydda sig emot. Och framförallt – den enskilde lider normalt sett inte ekonomisk skada vid id-kapning.
  • Att man får snabbare information om att en kreditupplysning har tagits och därmed snabbt kan stoppa bedrägeriet. Snabb information i detta läge kan minimera skadan (för kreditgivare/säljande företag) och minska arbetet för den enskilde. Men ofta erhålls enbart snabb kreditupplysning från ett (1) kreditupplysningsföretag av ett totalt 20-tal.

I tjänsterna ingår dock att den som blivit kapad kan få hjälp med att reda upp följderna av en id-kapning. Detta kan vara ett mycket värdefullt stöd för den person som drabbats 

Vad företagen som säljer id-skydd ibland dock missar att upplysa konsumenterna om, är att många redan har den här typen av support i sin hemförsäkring. 

SSF Stöldskyddsföreningen är en oberoende ideell förening som verkar genom informationsspridning och opinionsbildning. Inom området id-kapningar samverkar vi nära med polisens nationella bedrägericenter och även i nätverket SMID som drivs av polisen och där bland annat Svensk Handel, Bankföreningen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten ingår.

SSF driver bland annat frågan om att ge medborgarna möjlighet att kunna låsa upp sitt personnummer för kreditupplysning vid köp, på motsvarande sätt som man kan låsa sitt kreditkort för köp på nätet eller i utlandet. Det är en konkret åtgärd för att försvåra brottets genomförande.

Vi förstår att vår inställning och de frågor vi driver sätter käppar i hjulet för vissa företags affärsmodeller. Men det kan vi inte ta hänsyn till.

Vi arbetar för att förebygga brott och för att hjälpa den enskilde att skydda sig på ett rimligt sätt. Det har vi gjort i över 80 år – och det tänker vi fortsätta med.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.