Aron Emilsson (SD), kulturpolitisk talesperson, Angelika Bengtsson (SD), ledamot kulturutskottet, Jonas Andersson (SD), ledamot kulturutskottet, Cassandra Sundin (SD), suppleant kulturutskottet. Foto: Pressbilder
Debattinlägg

Sverigedemokraterna: ”Regeringen kan inte garantera ett oberoende public service”

”Vi förespråkar en stor reform av public service i dess fundament. Ett public service anpassat till samtidens teknik och möjligheter. Ett public service som är mer transparent, både kring sina egna tillkortakommanden och verksamheten generellt”, skriver debattörerna.

Om debattörerna

Aron Emilsson
Kulturpolitisk talesperson (SD)
Angelika Bengtsson
Sverigedemokraterna, ledamot kulturutskottet
Jonas Andersson
Sverigedemokraterna, ledamot kulturutskottet
Cassandra Sundin
Sverigedemokraterna, suppleant kulturutskottet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Villkoren och framtiden för public service diskuteras just nu i riksdagen. Som alltid framhålls vikten av ett oberoende, sakligt och opartiskt public service. Tre faktorer som är absolut nödvändiga för att kunna motivera public services existens.

Utan oberoende är det svårt att garantera saklighet och opartiskhet, och utan saklighet går det inte att hävda oberoende innehåll.

De senaste åren har public service kritiserats av många för att brista i just saklighet och opartiskhet, och under de senaste åren har regeringen flera gånger ertappats med att försöka undergräva public services oberoende.

Bland annat försökte en tjänsteman i regeringskansliet påverka SVT:s rapportering om tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan, i anslutning till uppdagandet av Kaplans stöd för de islamistiska Grå Vargarna.

Utöver det har regeringen visat sig mycket motvilliga till att hitta ett nytt system kring förhandsprövningen av public service, eftersom nuvarande system ger regeringen möjlighet att besluta om nya tjänster för bolagen.

Regeringens förslag rörande förhandsprövningen har till och med underkänts av de egna partiernas representanter i kulturutskottet. I regeringskompotten av höger och vänster tycks inte högerhanden veta vad vänsterhanden håller på med. Det är anmärkningsvärt.

Efter Miljöpartiets inträde till makten har regeringens försök till styrning eller hot om direkt mediepåverkan ökat väsentligt.

Bland annat konstaterade tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke att hon är beredd att ta till tvingande åtgärder mot Facebook om inte företagsjätten tar initiativ för att begränsa yttrandefriheten på plattformen.

Med ett sådant parti vid rodret för medie- och kulturpolitiken är det av yttersta vikt att genomföra åtgärder för att säkra public services oberoende.

Paradoxalt nog har företrädare för regeringen samtidigt beskyllt oss för att vilja styra över medierna. Sällan har större stenar kastats i glashus. Den totala avsaknaden av självinsikt är en bidragande orsak till både regeringens och public services snabbt dalande förtroendesiffror.

Vi förespråkar därför en stor reform av public service i dess fundament. Ett public service anpassat till samtidens teknik och möjligheter. Ett public service som är mer transparent, både kring sina egna tillkortakommanden och verksamheten generellt.

Ett public service som på allvar granskas av ett oberoende och opartiskt vetenskapsråd för att säkerställa en neutral förmedling, oavsett politisk färg.

Det har Sverigedemokraterna ett batteri av förslag för att uppnå. Bland annat genom ett nordiskt referentgranskningssystem och en omarbetad granskningsnämnd, genom en sammanslagning av public-servicebolagen från tre till ett oberoende bolag och genom tydlig exponering av rättelser.

Ett samlat kulturutskott ger nu regeringen i uppdrag att utreda och återkomma med ett nytt förslag till en mer oberoende förhandsprövning där regeringen inte har sista ordet.

Utöver det kommer vi idag att rösta nej till regeringens proposition. Vi kommer fortsatt att vara regeringens största kritiker tills saklighet, opartiskhet och oberoende kan garanteras inom public service.

Vi uppmanar därför Amanda Lind att snarast sjösätta en ny utredning innan förtroendet är förbrukat

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.