Naomi Abramowicz skrev en ledare i Expressen den 15 augusti att ämnet hem-och konsumentkunskap som idag är svensk grundskolas minsta ämne inte förtjänar fler undervisningstimmar som ett svar på en ny avhandling från Uppsala universitet, som visar att bristfälliga kunskaper gällande livsmedelshygien bland unga leder till många förgiftningar.
Artikelförfattarna bakom studien menar att en lösning hade varit att utöka antalet undervisningstimmar i hem-och konsumentkunskap och att det således kan minska antalet förgiftningar varje år.
Men Abramowicz påstår att artikelförfattarna bakom studien har fel och att det således är föräldrarnas ansvar att motverka förgiftningar till följd av felaktig livsmedelshantering.
Hon menar att kunskaper om hur man tvättar händerna är något som bör läras ut av föräldrarna och inte i skolan.
Det som Naomi Abramowicz missar i sin kritik mot utökningen av undervisningstimmarna är att ämnet numera inte enbart handlar om att hantera livsmedel och matlagning.
I dagens kursplan så förbereds eleverna även för att lära sig viktiga samtida samhälleliga frågor om till exempel hållbarhet och miljö, konsumtion och jämställdhet. I Sverige är unga den grupp som är mest skuldsatta.
Lättillgängliga sms-lån och en stor okunskap om vilka rättigheter och skyldigheter man har som konsument gör att unga är en särskilt utsatt grupp.
Således har dagens hem-och konsumentkunskapslärare ett viktigt uppdrag att utbilda svenska elever till att bli kritiska konsumenter och samhällsmedborgare.
Forskning visar även att synen på en jämställd arbetsfördelning i hemmet påverkar hur män och kvinnor ser på jämställdhet i yrkeslivet, något som isländska grundskoleelever får lära sig tidigt då de får undervisning i hem-och konsumentkunskap redan från första klass.
Kanske är det då ingen slump att Island nu är första nation att lagstifta om lika lön för lika arbete för män och kvinnor, och att Island har blivit utsett till världens mest jämställda land, enligt en sammanställning från Världsekonomiskt forum (WEF).
Nej Naomi, hem-och konsumentkunskap handlar inte enbart om att lära sig att tvätta händerna eller att baka bullar.
I en tid av stora klimatförändringar, unga som tidigt skuldsätter sig och en offentlig sektor där män och kvinnor fortfarande inte får lika lön för lika arbete så behövs hem-och konsumentkunskapen mer än någonsin.