Foto: TT (Montage)
Debattinlägg

”Uppenbart att försvaret inte bara måste skydda Sverige mot landstigande trupper”

”Vid ett väpnat angrepp mot Sverige är det högst troligt att vi även kommer att utsättas för omfattande cyberangrepp. I och med ett sådant kan el stängas av, bankkonton frysas, myndigheter paralyseras och svenska försvarssystem sättas ur spel”, skriver Widman, Malm och Acketoft.

Om debattörerna

Allan Widman (L)
Ordförande i Försvarsutskottet
Fredrik Malm (L)
Utrikespolitisk talesperson
Tina Acketoft (L)
Ledamot i EU-nämnden

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sverige utsätts ständigt för cyberattacker riktade mot viktiga IT-system och desinformation för att påverka svensk opinion med falska nyheter är numera vardagsmat.

Det har blivit uppenbart att försvaret inte bara måste skydda Sverige mot landstigande trupper och bombplan, utan även kunna freda de IT-system som är nödvändigt för att allt det vi tar för givet ska kunna fungera.

Vid ett väpnat angrepp mot Sverige är det högst troligt att vi även kommer att utsättas för omfattande cyberangrepp. I och med ett sådant kan el stängas av, bankkonton frysas, myndigheter paralyseras och svenska försvarssystem sättas ur spel.

Vi måste vara redo och det blir vi bäst tillsammans med andra. Sverige är redan medlem av EU, som utför ett viktigt arbete när det gäller cybersäkerhet och annan så kallad gråzonsproblematik.

Även Nato arbetar aktivt för att öka den gemensamma motståndskraften mot bland annat cyberattacker.

Sverige har sin plats bland de europeiska demokratierna och bör därför också ansöka om medlemskap i Nato. Ingen annan åtgärd skulle så snabbt och radikalt förbättra vår nationella säkerhet.

Ensam är inte stark, ensam är bara ensam. Och utöver ett Nato-medlemskap ser Liberalerna tre viktiga beslut som både på kort och lång sikt skulle stärka Sveriges cyberförsvar:

1) Fördjupa EU-försvarssamarbetet

Liberalerna vill förstärka det militära samarbetet inom EU. Vi välkomnar att Sverige nu är medlem i EU:s nya försvarssamarbete PESCO (permanenta strukturerade försvarssamarbetet). Inom PESCO finns en rad olika försvarssamarbeten som varje medlemsland kan ansluta sig till.

Den rödgröna regeringen har tyvärr valt att inte gå med i de cyberförsvarprogram PESCO har initierat. Vi beklagar detta då Finland, som är jämförbart med Sverige i flera försvarssammanhang, valt att gå med i cyberförsvarsprogrammen. Sverige kan mer och behöver öva med andra länder och ta del av andras erfarenheter. Säkerhet byggs alltid tillsammans med andra.

2) Satsa på svenskt civilförsvar

Det räcker inte att enbart förlita sig på att andra länder kommer rycka in och hjälpa Sverige ifall vi blir utsatta för angrepp. Vi behöver även ett försvar som avskräcker en eventuell angripare. Därför satsar Liberalerna 24 miljarder mer än regeringen på försvaret under de kommande tre åren.

500 miljoner av dessa går till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Detta eftersom MSB nu ska leda arbetet med återuppbyggnad av civilförsvaret där cyberförsvaret spelar en mycket viktig del.

3) Låt värnpliktiga göra civil tjänstgöring

Återinförandet av värnplikten är nödvändigt för Sveriges försvar. Det handlar både om att bemanna krigsorganisationen och att få fler kvalificerade soldater till nyckelbefattningar.

Vi vill snabbt öka grundutbildningen med plikt till 10 000 per år. Då blir det även nödvändigt att kunna erbjuda alternativ för dem som ansöker om vapenfri tjänst. Därför måste vi även införa grundutbildning med plikt för civilförsvaret.

I det sammanhanget behöver vi även utbilda personer som kan ingå i ett cyberförsvar. 

När liberala demokratier hotas av desinformation och cyberattacker måste EU hålla ihop och samarbeta mer. Vi tror på det europeiska samarbetets möjligheter både inom EU och Nato.

Friheten är värd att försvara.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.