Foto: Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Utsatta småföretagare lämnas i sticket”

Konkurser ·

”Om du är en av de småföretagare som Sveriges framtid sägs bygga på och du hamnar i konkurs, då möts du av tystnad. Ingen myndighet skickar dig en broschyr. Ingen frågar hur du mår”, skriver Björn Flintberg.

Om debattören

Björn Flintberg
Företagare och författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Antalet personer som varit i kronofogdens register i mer än 20 år är nu över 100 000 personer.

SVT:s reportage visade var hur lätt det är att hamna i en långvarig skuldfälla. Alla är inte heller privatpersoner som tagit stora sms-lån.

Några har hamnat där via missbruk, andra på grund av brustna relationer. Men en av de verkligt överrepresenterade grupperna av evighetsgäldenärer är ex-företagarna.

Så ser baksidan av det annars så hyllade entreprenörskapet ut.

Samtidigt som det satsas miljardbelopp på innovation och nyföretagande – välment och viktigt såklart – saknas det helt en nationell konkurshanteringsstrategi i den svenska modellen för entreprenörskap.

Att bli småföretagare i Sverige innebär att ta ett kliv utanför det sociala skyddsnätet och riskera allt för att själv bygga en dröm.

Det utmålas ofta som en kavalkad av möjligheter med frihet, pengar och lycka. Och den bilden är inte osann eller omöjlig på något sätt.

Det är kul att vara företagare. Men vi saknar till stor del en motbild om allt det svåra.

I nästan alla andra sammanhang får du som medborgare antingen stöd i form av resurser och bidrag eller åtminstone genomarbetad information om vad du kan vänta dig och vart du kan vända dig för stöd. Det gäller studenter, föräldrar, pensionärer, sjuka, nyinflyttade och många andra grupper.

Men om du är en av de småföretagare som Sveriges framtid sägs bygga på och du hamnar i konkurs, då möts du av tystnad. Ingen myndighet skickar dig en broschyr. Ingen frågar hur du mår.

Myndigheten som bär ansvar, Kronofogden, har inte ett ord i regleringsbrevet som handlar om den som blir drabbad. Likvärdighet inför lagen och bra resultat för borgenärerna är i fokus.

Ändå utbildar vi idag allt fler entreprenörskunniga, passionerade unga människor som startar företag. De kommer också skaffa bolag och checkkrediter.

Vissa kommer lyckas och bli framgångssagor. Andra kommer gå i konkurs.

Några kommer vara tjugo år och ha sexsiffriga skuldbelopp på grund av borgen och kan lätt bli skuldsatta för livet. Om inte borgensskulden försätter dig i långvarig skuld kan mycket väl de högräntelån du tar för att klara av att betala banken göra det.

Vi måste tro på våra småföretags kreativitet för att konkurrera på en global marknad.

Men en strategi för entreprenörskap förtjänar att också ha ett smart och smidigt system för hur vi återentreprenöriserar företagare som misslyckas och tar tillvara den kunskap och de erfarenheter som de tar med sig.

Det första steget borde inte vara kontroversiellt.

Ta fram ett nationellt informationsmaterial med stöd och råd till den som går i konkurs.

Som konkursöverlevare och entreprenör är jag inte rädd för utmaningar.

Jag tänker inte ge mig förrän det finns en nationell plan för hur vi ska minska risken för de tusentals företagare som går i konkurs varje år att bli evighetsgäldenärer.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.