Adventsbakelse med saffran, mandelmassa och hallon
Publicerat:
2015-12-10Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Bakelse
- 2stdjupfrysta smördegsplattor
- ½stkuvert saffran
- lite strösocker
- 2dlvispgrädde
- 75gmandelmassa
- 1dlhallonsylt eller hallonpuré
Till servering
- färska hallon
- ev. hackade pistagenötter, osaltade
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°. Ta fram smördegsplattorna och låt tina några minuter. Dela varje platta i tre delar.
2. Lägg smördegen på bakpapperklädd plåt. Sätt plåten mitt i ugnen och sätt en annan plåt så nära som möjligt ovanför – degen ska bara kunna stiga lite grann.
3. Grädda 11-12 min tills bitarna är genomgräddade och har gyllene färg. Ta ut och låt kallna.
4. Stöt saffran i mortel med en gnutta strösocker. Blanda med grädden och vispa den hårt. Finriv mandelmassan och blanda ner i saffransgrädden.
5. Dela varje smördegsplatta på längden med vass kniv. Lägg ut bitarna på en skärbräda. Bred lite hallonsylt på varje. Spritsa eller klicka ett lager saffransgrädde på varje. Bygg ihop i tre lager, toppa med färska hallon och ev hackade pistaschnötter.