Ägg Benedictine med rökt lax
Publicerat:
2016-01-14Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Pocherade ägg
- 4stägg
- 1litervatten
- 2mskättiksprit
Hollandaisesås
- 300gsmör
- 3stäggulor
- 2mskvatten
- ½stcitron, saften
- salt
- nymalen vitpeppar
Till servering
- 4skiva(or)rökt lax
- 4skiva(or)vitt formbröd
- 4stdillvippor
Så lagar du
Pocherade ägg
1. Koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Låt det sedan sjuda. Knäck äggen ett i taget, först i en skål och häll sedan försiktigt ned äggen i det sjudande vattnet och låt sjuda i tre minuter.
2. Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten. Lägg dem på en tallrik och putsa bort ojämnheter.
Hollandaisesås
1. Skira smöret i en kastrull, d.v.s. smält det och ta bort det vita i botten och på toppen så du får helt klart och rent smör. Låt det svalna en stund. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad, med sjudande vatten.
2. Vispa ordentligt tills såsen har börjat tjockna, Vispa under hela tiden.
3. Tag kastrullen från värmen och vispa i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Smaka av med, salt och peppar.
Servering
1. Kantskär brödskivorna och smörstek dem.
2. Lägg en brödskiva på en tallrik. Lägg sedan på den rökta laxen, sen ett ägg och häll med hollandaisesås över. Dekorera med en dillkvist!