Ägg Benedictine med rökt lax

Ägg Benedictine med rökt lax

Publicerat:

Tillagningstid:

Pocherat ägg på smörstekt bröd, med krämig hollandaisesås och rökig smak av lax. Mums!

Ingredienser

4portioner

Pocherade ägg

  • 4st
    ägg
  • 1liter
    vatten
  • 2msk
    ättiksprit

Hollandaisesås

  • 300g
    smör
  • 3st
    äggulor
  • 2msk
    vatten
  • ½st
    citron, saften
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Till servering

  • 4skiva(or)
    rökt lax
  • 4skiva(or)
    vitt formbröd
  • 4st
    dillvippor

Så lagar du

Pocherade ägg

1. Koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Låt det sedan sjuda. Knäck äggen ett i taget, först i en skål och häll sedan försiktigt ned äggen i det sjudande vattnet och låt sjuda i tre minuter.                                                                                                                                       

2. Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten. Lägg dem på en tallrik och putsa bort ojämnheter.

Hollandaisesås

1. Skira smöret i en kastrull, d.v.s. smält det och ta bort det vita i botten och på toppen så du får helt klart och rent smör. Låt det svalna en stund. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad, med sjudande vatten.

2. Vispa ordentligt tills såsen har börjat tjockna, Vispa under hela tiden.

3. Tag kastrullen från värmen och vispa i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Smaka av med, salt och peppar.

Servering

1. Kantskär brödskivorna och smörstek dem.

2. Lägg en brödskiva på en tallrik. Lägg sedan på den rökta laxen, sen ett ägg och häll med hollandaisesås över. Dekorera med en dillkvist!

Dela det här receptet med dina vänner!