Äppelbullar med kanel

Äppelbullar med kanel på ett stort fat.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kanelbullar som ser ut som rosor, och är fyllda med äpple, är så gott till kanel och kardemummasmaken.

Ingredienser

22portioner

Deg

  • 2 ½dl
    mjölk
  • 25g
    jäst för söta degar
  • 1tsk
    finstött kardemumma
  • 2
    äggulor
  • 4msk
    strösocker
  • 2krm
    salt
  • 75g
    smör, rumsvarmt
  • ca 7dl
    vetemjöl

Fyllning

  • 75g
    smör, rumsvarmt
  • 1msk
    kanel
  • 1dl
    strösocker
  • 3-4
    äpplen

Pensling

  • 1
    ägg, söndervispat
  • pärlsocker

Så lagar du

1. Låt mjölken bli fingerljum, 37 grader.

2. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med den fingerljumma degvätskan. Tillsätt kardemumma, äggulor, socker, salt, smöret i klickar och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa ca 50 minuter.

3. Blanda smör, socker och kanel till fyllningen.

4. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Kärna ur äpplena. Skiva dem mycket tunt gärna med mandolin. Skär skivorna till halvmånar.

6. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla ut dem till stora kvadrater. Bred på kanelsmöret.

7. Skär ca 2 cm breda remsor och lägg på äppelskivorna längs med remsan och låt en liten bit av den rundade delen av äppelskivan ligga över degkanten. Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 20 minuter.

8. Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 12–14 minuter tills bullarna fått fin färg.

Dela det här receptet med dina vänner!