Äppelbullar med kanel
Publicerat:
2017-10-04Tillagningstid:
Ingredienser
22portioner
Deg
- 2 ½dlmjölk
- 25gjäst för söta degar
- 1tskfinstött kardemumma
- 2äggulor
- 4mskströsocker
- 2krmsalt
- 75gsmör, rumsvarmt
- ca 7dlvetemjöl
Fyllning
- 75gsmör, rumsvarmt
- 1mskkanel
- 1dlströsocker
- 3-4äpplen
Pensling
- 1ägg, söndervispat
- pärlsocker
Så lagar du
1. Låt mjölken bli fingerljum, 37 grader.
2. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med den fingerljumma degvätskan. Tillsätt kardemumma, äggulor, socker, salt, smöret i klickar och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa ca 50 minuter.
3. Blanda smör, socker och kanel till fyllningen.
4. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Kärna ur äpplena. Skiva dem mycket tunt gärna med mandolin. Skär skivorna till halvmånar.
6. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla ut dem till stora kvadrater. Bred på kanelsmöret.
7. Skär ca 2 cm breda remsor och lägg på äppelskivorna längs med remsan och låt en liten bit av den rundade delen av äppelskivan ligga över degkanten. Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 20 minuter.
8. Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 12–14 minuter tills bullarna fått fin färg.